Nem hisznek Amerikának

Szabó Anna
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határidő előtt egy nappal ugyan sikerült tető alá hozni Washingtonban az amerikai adósságplafon ismételt emelését rögzítő megállapodást, amely újabb 900 milliárd dollárnyi hitelfelvételt engedélyez a költségvetés számára, mégsem lehet örülni. A paktum Amerikát csak látszólag mentette meg a csődtől, a rövid távra szóló egyezség nem győzte meg a piacokat. Az átmeneti jó hangulat hamar elillant, és egy kedvezőtlen amerikai feldolgozóipari index elég volt ahhoz, hogy a tőzsdéken a pánik lehessen az úr. A biztonságot jelentő svájci frank árfolyama délután már 244 forint felett járt, márpedig a menedékvaluta erősödése a dollár iránti bizalmatlanság legfőbb jele. A piacok ítélete egyértelmű: hiába fogadnának el a republikánusok és a demokraták egy 2500 milliárd dollárnyi költségcsökkentést, ha ugyanazzal a tollvonással újabb 2100 milliárd dollárral szeretnék ismételten kitolni az adósságkeretet.
Az utóbbi hónapok politikai civakodása az adósságplafon miatt óriási bizalomvesztést jelentett az Egyesült Államoknak. A hajcihő tétje ugyanis nem a hosszú távú problémák megoldása volt, hanem, hogy melyik pártra lehet majd a felelősséget áthárítani a 2012-es elnökválasztás előtt bevezetendő megszorító intézkedésekért. A háborúban ezt a csatát most a republikánusok nyerték, no nem mintha egy jottányit is kisebb részük lenne az ország eladósításában. A költségcsökkentés politikai veszteségét a demokratákra tették, és megakadályozták Barack Obama elnöknek a gazdagokra vonatkozó adóemelési kísérletét.
Amerika adósságszámlálója tegnaptól hivatalosan is tovább pereghet, miközben a kibocsátott dollárokra nincs fedezet. A vasárnapi megállapodás csak időnyerésre szolgált volna, de még egy délelőttöt sem bírt ki. Az amerikai fizetőeszköz ugyanakkor egyelőre nem mondhat csődöt: a világ jegybankjai devizatartalékának zöme dollárban fekszik, az Egyesült Államok legnagyobb hitelezői, vagyis Kína és Japán pedig végképp nem érdekeltek a zöldhasú leértékelődésében. Amíg a tőzsdéken olajat csak dollárért lehet kapni, addig a játszma folytatódhat. Kérdés azonban, meddig tartható fenn a fedezet nélküli dollárnyomtatás. A tegnapi pénzpiaci pánik megmutatta, hogy már nem sokáig.
1945 és 1971 között a dollár árfolyamát az aranyhoz rögzítették, így ha esett, ha fújt, egy uncia arany 35 dollárt ért. Amióta azonban az Egyesült Államok ezt a megállapodást egyoldalúan felmondta, a dollár folyamatos elértéktelenedése az egész világot terheli – egészen addig, amíg a dollárt tekintik világpénznek. Ma egy uncia aranyért több mint 1600 dollárt kell fizetni, vagyis a jegybankok trezorjának dollártartalékai egyre kevesebbet érnek, miközben az amerikai államkötvények tulajdonosai alig kapnak kamatot.
Az Egyesült Államok mint globális nagyhatalom így fizetteti meg a világ összes többi országával a saját hiteleinek terheit. A 2008-as pénzügyi válság óta azonban nyilvánvaló, hogy az amerikai adósságkorlátot sem lehet a végtelenségig kitolni. Az adósságplafont jelenlegi formájában 1939-ben vezették be, és azóta csaknem százszor emelték meg, az utóbbi harminc évben 35-ször, legutóbb tavaly februárban. A megállapodás az újabb hitelről éppen ezért nem hozhatott megnyugvást a tőzsdéken. Az Egyesült Államok igazi gazdasági problémáját ugyanis senki nem meri orvosolni. A megtermelt profit egyre kisebb része érkezik a termelő ágazatokból, míg egyre több pusztán a pénzügyi spekuláció „eredménye”. A gazdaságélénkítő csomagok százmilliárdjai az adósságot növelték, de nem indították el a várva várt növekedést: a gazdaság gyakorlatilag stagnál, a munkanélküliség alig csökken, és nem tudni, miből fizethetik vissza a 15 ezermilliárdnyi kölcsönt.
A hitelből megvalósított amerikai álomnak vége, ideje felébredni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.