Nyomás alatt a szír ellenzék

Nyugtalanító hírek érkeztek az úgynevezett arab tavasz helyszíneiről a hét végén: a líbiai felkelők belső egysége kérdőjeleződött meg katonai parancsnokuk meggyilkolása után, Szíriában a hatalom újabb offenzívát indított a felkelők központja ellen, míg a megbuktatott egyiptomi elnök szerdán induló perének helyszínét biztonsági okok miatt áthelyezni kényszerültek.

Zord Gábor László
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudni, hogy miként érte utol a végzet múlt csütörtökön Bengázi közelében Abdel-Fattah Júnisz tábornokot, aki februárban belügyminiszterként több mint négy évtizednyi szolgálat után fordított hátat az ország vezetőjének, Moammer el-Kadhafinak, hogy a kelet-líbiai felkelők formálódó haderejének élre álljon. Egy bizonyos csak: őt és két kísérőjét nemcsak egyszerűen lelőtték, hanem meg is égették, majd holttestüket otthagyták az út mellett.
Az is biztos, hogy az esemény nyomán megkérdőjeleződött a nyugati intervenciós erők által támogatott felkelők egysége. A magát Tripoliban és az ország nyugati részén továbbra is szilárdan tartó Kadhafi-rezsim szerint az al-Kaida terrorcsoport áll a háttérben.
Ennek ellentmond, hogy szemtanúk szerint saját bajtársai támadtak a tábornokra, miután árulás miatt őrizetbe vették. Ezt részben megerősítette az Átmeneti Nemzeti Tanácsra (ÁNT) vezetője, Musztafa Abdul-Dzsalíl is, aki szerint Júniszt visszaélések vádjával vették őrizetbe. Azt azonban cáfolta, hogy árulás miatt ölte volna meg saját belső elhárításuk, a Február 17. Forradalom Mártírjainak Brigádja.
A tábornok halálával függhet össze az is, hogy az ÁNT szombaton bejelentette: elrendelte az öszszes milícia feloszlatását és csatlakozását a belügyminisztériumukhoz. Büntetés vár arra, aki nem engedelmeskedik a vonatkozó rendeletnek – tette hozzá.
Az úgynevezett „arab tavasz” egy másik országában, Szíriában a hatalom újabb támadást intézett a felkelés fészke, Hama városa ellen, ahol 95-en is életüket veszthették. Az események nyomán Barack Obama amerikai elnök jelezte: fokozzák a nyomást Damaszkuszra.
Egyiptomban bejelentették: a megbuktatott Hoszni Mubarak elnök perét biztonsági okokból áthelyezik a rendőr-akadémia auditóriumába. A vádlott és fiai részére védett ketrecet építenek a szerdán kezdődő tárgyalások idejére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.