OBA: bővülhet az eszköztár

Munkatársunktól
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) eszköztárának jelentős bővítését tartja szükségesnek az alap ügyvezető igazgatója. Fekete-Győr András szerint térségünkben, Európában és a világban jellemzően egyre több jogkört, feladatot adnak a betétbiztosító szervezeteknek – ismerteti a távirati iroda a Magyar Bankszövetség online hírlevelét. A dokumentumból kiderül, hogy az ügyvezető igazgató szerint Magyarországon jelenleg nem teljes körű a hatóságok kezében lévő úgynevezett megelőzési eszköztár. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete hagyományos eszközeivel figyelmeztet, intézkedik, felszólít vagy felügyeleti biztost rendel ki, amikor egy hitelintézet tőkehelyzete meginog. Ám mire a hatósági kényszer hatására bármit lépnének a tulajdonosok, a betétesek már elvitték a megtakarításukat, és be kell zárni, fel kell számolni az intézményt. A betétesek „nagy csinnadrattával” járó kártalanítása – amit az OBA végez – azonban a bankválság kezelésének szélsőséges, legvégső esete.
A hírlevél azt is kiemeli: az, hogy a legutóbbi válságot követően 2009-ben ilyen széles körben kellett bevezetni Európában az úgynevezett korlátlan állami garanciákat, egyértelműen azt tükrözi, hogy nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is hiányzik a megelőző válságkezelési mechanizmus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.