Öngyilkosság tartozások miatt?

Mizsei Bernadett
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hatvanéves férfi dombóvári első emeleti bérlakásának erkélyére akasztotta fel magát – adta hírül a Dombóvári Hírhatár.hu. Az öngyilkosság okáról egyelőre csak találgatások láttak napvilágot: valószínűleg a közüzemi tartozások miatt rá váró kilakoltatás miatt választotta ezt a módját a nyomasztó gondoktól való megszabadulásnak.
– A közeljövőben várhatóan sok ember kerül krízishelyzetbe, így elengedhetetlen a krízisszolgálatok megerősítése – szögezte le Kopp Mária (képünkön). A Magatartás-tudományi Intézet tudományos igazgatóhelyettese szerint az öngyilkosságok megelőzése érdekében elengedhetetlen egy segítő hálózat kiépítése. Korábban Szolnokon mások mellett orvosok, védőnők, tanárok, rendőrök és tűzoltók bevonásával már kiépítettek egy segítő hálózatot, ennek köszönhetően a térségben felére csökkent az öngyilkosságok száma. A képzésen részt vevő önkéntesek elsajátíthatják az alapvető lelkisegélynyújtást.
– Mielőtt valaki öngyilkosságot követ el, azt jelzi valakinek, ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkben élőkre – véli Kopp Mária. Az igazgatóhelyettes szerint nagyon sokat számít egy kétségbeesett embernek, ha úgy érzi, valaki törődik vele. – Az országos hálózatok kiépítésében a bankoknak is szerepet kellene vállalniuk, hiszen komoly felelősségük van a mára kialakult helyzetben – szögezte le Kopp Mária. Szerinte a bankok félrevezették az embereket, amikor nem tisztázták egyértelműen, milyen következményekkel járhat egy kölcsön felvétele.
A lelkielsősegély-telefonszolgálatot működtető Élet Alapítvány munkatársa lapunknak úgy nyilatkozott, a krízisre sokféleképpen reagálhatnak az emberek: akad, aki könnyen levezeti az indulatait, mások azonban önmagukban tehetnek kárt. – Elsősorban a küzdési képességet kell fejleszteni az emberekben – mondta Buza Domonkos. Ezt már otthon, az óvodában és az iskolában el kell kezdeni. Hangsúlyozta, a médiának jelentős szerepe van abban, hogy keltett igényekkel, az „örömelvre” bolondítják az embereket, akik aztán, ha nem képesek azokat „kielégíteni”, kétségbe esnek. Hozzátette, az élet nehézségeit nem tudjuk elkerülni, de küzdőképességünkkel felelni tudunk a kihívásokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.