Önkormányzati segítség a békési nevelőszülőknek

A nyár végéig tizenkét nevelőszülő házában segít a tisztasági meszelés megoldásában a Békés megyei önkormányzat. Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés fideszes elnöke lapunknak elmondta, a festéket a nevelőszülők vásárolták meg, a munkát viszont az önkormányzat közoktatási intézményein keresztül szervezte meg.

Vona Adrienn
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tisztasági festést idén először hirdettük meg. A felhívásra jelentkezett családok közül tizenkét nevelőszülőt választottunk ki, de az érdeklődésre való tekintettel jövőre újra indítjuk ezt az akciót – mondta lapunknak Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés fideszes elnöke. Hozzátette, a megye szakiskoláinak tanulói nyári gyakorlatukon végezték el a festést. Így az egyszerre biztosította a gyermekvédelem alatt álló fiatalok életkörülményeinek javítását és a szakiskolások életszerű gyakorlati képzését. Az elnök hangsúlyozta, a képviselő-testület egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásba kerülő fiatalok közül minél többen kerüljenek nevelőszülőkhöz.
Megtudtuk, a megyében az önkormányzat munkájának eredményeként a nevelőszülői hálózat dinamikus fejlődésnek indult. Így – szemben a 2006. évi 48 százalékos aránnyal – mára az érintett gyermekek több mint 65 százaléka él nevelőcsaládokban, s növekedett a nevelőszülők száma is. – A múlt év második felében negyvenöten, idén január óta újabb 16 gyerek került állami gondozásba, miközben ebben az évben várhatóan magas lesz azon fiatalok létszáma is, akiknek utógondozói ellátását törvényileg biztosítanunk kell – tette hozzá Farkas Zoltán.
Priskinné Egeresi Andrea jelenleg hat kiskorú gyermeket nevel, egy utógondozói ellátott él vele a két saját gyermeke mellett, így a család tizenegy főből áll.
– Az ikergyermekeim születésénél komplikációk léptek fel, és az orvos közölte, hogy nem vállalhatok több babát. Ezért amikor vér szerinti gyerekeim háromévesek lettek, úgy döntöttünk a férjemmel, hogy vállaljuk a nevelőszülőséget – mesélte lapunknak Priskinné. Az aszszony elmondta, saját gyermekei számára természetes, hogy mellettük még több kicsi is anyának szólítja. Priskinné tizenegy éve nevelőszülő, s eddig huszonhat gyermek fordult meg a családi házukban.
– A telek kétszázötven négyzetméter, a házunk nyolc helyiségből áll, így nincs helyhiány. A nevelt gyermekeim közül a legkisebb egyéves, őt a hároméves Miranda követi, akit várhatóan hamarosan örökbe fogadnak. Tünde tizenegy éves, Mátyás tizenkettő, Ildikó tizennégy és Annamária 21 éves – sorolja Priskinné. A tizenegy tagú család eltartása azonban nem könnyű feladat, ezért az asszony örömmel fogadta az önkormányzat által felajánlott meszelést. – A férjem szokta átfesteni a házat, de most nagy segítség volt, hogy a diákok két nap alatt újjávarázsolták az otthonunkat. Így a páromnak is több ideje marad a gyerekekre – mondta.
Farkas Zoltántól megtudtuk, ha valaki nevelőszülővé szeretne válni, akkor írhat bemutatkozó levelet, de személyesen is jelentkezhet a lakóhelye szerint illetékes területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál. Ha a család megfelel a jogszabályban megfogalmazott nevelőszülői követelményeknek, vizsgálatok segítségével felmérik, hogy hosszabb távon is alkalmas-e a feladatra. Az érintettek ezután pszichológiai, egészségügyi és fizikai alkalmassági vizsgán esnek át, illetve környezettanulmány készül a befogadókról.
– Amikor egy család vállalja ezt a hivatást, s végigjárja a szükséges vizsgálatokat, bemutatja a feltételek meglétét igazoló dokumentumokat, majd elvégzi a szükséges képzést, nevelőszülővé válik. Nevelőszülőként a saját gyermekével együtt legfeljebb négy gyermeket nevelhet. Két év tevékenység és további szakképesítés megszerzése után hivatásos nevelőszülővé is válhat, ekkor már a sajátjaival együtt legfeljebb hét gyermekről gondoskodhat – magyarázta Farkas Zoltán, hozzátéve, speciálisnak számít a testvérpárok helyzete, őket egynek szokták számítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.