Operaénekesek és karmesterek levele

Makrai Sonja
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Operaénekesek Egyesülete nyílt levélben fordult fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárhoz a budapesti dalszínház helyzete miatt.
Ismeretes, Réthelyi Miklós július közepén úgy nyilatkozott, napokon belül döntés születhet a direktori poszt betöltéséről, azonban az Operaháznak két hónapja nincs állandó vezetője. A nyílt levél aláírói hangsúlyozottan kérik a kormányfőt, hogy Mozsár István megbízott főigazgató és Győriványi Ráth György megbízott fő-zeneigazgató tevékenységi jogkörét döntéshozatali, illetve aláírási jogát kizárólag az Operaház napi működtetésére korlátozzák. Megfogalmazásuk szerint a jelen vezetés „olyan döntéseket hozott, amelyek alapvetően veszélyeztetik a következő évad szeptemberi kezdését és a társulati rendszert”. Az aláírók értesülése szerint a vezetés magánénekesek, balettművészek, zenekari tagok és karénekesek azonnali elbocsátását tervezi gazdasági okokra hivatkozva. A kormányfőtől és a kulturális kormányzattól azt kérik, „döntésükkel segítsék az Operaház ügyét, a jelenlegi vezetőség ámokfutását fékezzék meg, hogy az állandó feszültség és félelem légkörét váltsa fel a nyugodt, kiszámítható művészi munka”. A levelet többek között Tokody Ilona és Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas magánénekesek, Kovács János és Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmesterek, Frankó Tünde, Sümegi Eszter és Wiedemann Bernadett Liszt-díjas magánénekesek, Temesi Mária és Rácz István Liszt- és Bartók– Pásztory-díjas magánénekesek írták alá. (M. S.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.