Oprah Winfrey műsorvezető lehet a gála háziasszonya

Komoly megütközést váltott ki az amerikai filmszakmán belül a tévés személyiség, Oprah Winfrey Humanitárius Oscar-díjának híre, miközben felröppentek olyan hírek, hogy a gálát is ő vezetné.

Kárpáti György
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Filmakadémia kedden jelentette be, hogy 2012-ben kik részesülnek a tiszteletbeli Oscar-díjakban és a Jean Hersholt humanitárius díjban. A döntés értelmében James Earl Jones színész és Dick Smith sminkes tiszteletbeli Oscart kap, míg Oprah Winfrey részesül a humanitárius díjban.
James Earl Jones filmes bemutatkozása Stanley Kubrick 1964-es Dr. Strangelove-jában volt, s pályafutása során olyan filmekben játszott, mint az Álmok földjén, a Conan, a barbár, az Amerikába jöttem vagy a Vadászat a Vörös Októberre. Dick Smitht a „sminkelés keresztapjának” is nevezik, miután a hetvenes években olyan alkotásokban dolgozott, mint A taxisofőr, Az ördögűző és A keresztapa. Az idén 89 éves Smith azonban karrierjét jóval korábban, még 1945-ben kezdte az NBC-nél, és ő nyert is Oscart 1984-ben Milos Forman Amadeus című filmjéért.
Heves vitát váltott ki a tévés személyiség, Oprah Winfrey díjazása. A hivatalos indoklásban foglalkozásként csak „emberbarátnak” nevezett, idén visszavonult tévés műsorvezető a humanitárius Oscart az akadémia szerint elsősorban jótékonysági akcióival érdemelte ki, de szerintük filmes munkásságát sem lehet elvitatni. Tény, hogy Winfrey szerepelt Steven Spielberg Bíborszín című alkotásában, amelyért Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték 1986-ban, ezenkívül mindössze egy film, a Rabszolgalelkek említhető filmográfiájában. Az amerikai újságírók kirohanása már csak azért is érthető, mert az évtizedek során jóval nagyobb életműért is nemegyszer díjazatlan maradt egy filmtörténeti jelentőségű alkotó. A Jean Hersholt humanitárius díjat korábban többek között Audrey Hepburn, Paul Newman és Gregory Peck kapta meg, míg tiszteletbeli elismerést George Pal, Laurence Olivier, Ernst Lubitsch, Greta Garbo, Cary Grant, Charlie Chaplin és Orson Welles is kapott.
Az Amerikai Filmakadémia több szakmai és tiszteletbeli kitüntetést adományoz a hagyományos Oscar-díjak mellett. Az elismeréseket az Oscar-gálától függetlenül adják át, idén november 12-én egy ünnepélyes díjátadó keretében. Addigra pedig azt is megtudjuk, hogy kacsának minősül-e a találgatás, hogy az Oscar-gála házigazdája jövőre Oprah Winfrey lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.