Orbánt kritizálta Basescu

2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Traian Basescu is elítélte, hogy a magyar kormány egyelőre nem kíván állást foglalni a Romániában tervezett régióátszervezés ügyében. Legalábbis mintha erre utalna a román államfő hétfő késő esti nyilatkozata, amelyben Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentését bírálta: Budapest még nem érzi elérkezettnek a pillanatot, hogy véleményt nyilvánítson a Románia új közigazgatási felosztását célzó elképzelésekről. Basescu a román közszolgálati televíziónak adott interjúban leszögezte: soha nem fog eljönni az az idő, amikor Magyarország beleszólhat az országa közigazgatási reformját érintő kérdésekbe.
– Magyarországnak megvannak a maga elég nagy gondjai, oldja meg csak ezeket otthon. Minden ilyen jellegű nyilatkozat nemkívánatos – jelentette ki az elnök, hozzátéve: nem lehet feláldozni Románia regionális átszervezését a másfél milliós magyar kisebbség érdekeiért. Basescu ezzel arra utalt, hogy az általa kezdeményezett régióátszervezési elképzelést – amely nyolc mamutmegyére osztaná fel az országot – a kormányzó Romániai Magyar Demokrata Szövetség akadályozta meg. Az RMDSZ szerint ugyanis a nagy régiók a magyarság beolvadásához vezetnének. Az államfő úgy véli, a szövetség amiatt torpedózta meg a régióátszervezési tervet, mert az alakulat néhány politikusa elesne jelenleg betöltött megyei önkormányzati elnöki tisztségétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.