Őrizetbe vették Timosenkót

Székely Gergely
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délután Rogyion Kirejev, eleget téve a vádhatóság kérésének, elrendelte Julija Timosenko volt kormányfő őrizetbe vételét. A főváros pecserszkiji kerületi bíróságán zajló tárgyalás vezetője szerint ugyanis „a vádlott folyamatosan visszaél jogával, rendszeresen megzavarja a bírósági eljárás folyamatát, s ezzel együtt akadályozza a tanúk kihallgatását és az igazság kiderítését”.
A bírói döntés kihirdetése előtt a tárgyalóterembe a Grifon speciális egységének mintegy 30 tagja vonult be, s állta körül azt az asztalt, amelynél Timosenko és védője helyet foglalt, elszigetelve a politikus asszonyt a teremben levő parlamenti képviselőktől és újságíróktól. Ezt követően Timosenkót a Grifon és a bíróság épületénél felsorakoztatott Berkut rohamegység sorfala között kísérték a rá várakozó rabszállítói autóhoz. A politikus asszony néhány száz híve és a parlamenti képviselők ugyan megkísérelték a volt kormányfő elszállításának megakadályozását, ám sikertelenül.
Az UNIAN hírügynökség szerint Timosenko azzal verte ki véglegesen a biztosítékot a vádhatóságnál, hogy a tegnapi tárgyalási napon többször is megsértette a tanúként beidézett Mikola Azarovot. A többi között „a korrupció kipróbált veteránjának” nevezte a miniszterelnököt, aki szerinte 2005-ben csak azért menekült meg a felelősségre vonás elől, mert megegyezett az akkori államfővel, Viktor Juscsenkóval. Julija Timosenkót azzal vádolják, hogy miniszterelnökként, hatalmi jogkörével visszaélve, 2009 januárjában Ukrajna számára rendkívül előnytelen, mintegy 400 millió dolláros kárt okozó gázszerződés aláírására kényszerítette Oleg Dubinát, a Naftogaz Ukraina akkori vezetőjét az orosz Gazprommal. Timosenko határozottan visszautasítja a vádat, s Viktor Janukovics államfő által kezdeményezett politikai leszámolásnak tekinti az ellene folyó bírósági eljárást, amelynek célja a következő választásokon való indulásának a megakadályozása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.