Őrizetben a cselgáncsbajnok

Emberölési kísérlet gyanújával letartóztatták a sportág legnagyobb romániai tehetségének tartott Daniel Brata cselgáncsozót. A 26 éves dzsúdós több sporttársával nemrég félholtra vert egy férfit egy nagyváradi klubban.

2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárták Daniel Brata és Valentin Radu cselgáncsozót a román olimpiai válogatottból, miután a napokban a nagyváradi ügyészek szándékosan elkövetett emberölési kísérlet gyanújával bűnvádi eljárást indítottak ellenük. A nyomozó hatóságok szerint a két dzsúdós egy hónappal ezelőtt súlyosan bántalmazott egy fiatalembert Nagyvárad egyik szórakozóhelye előtt.
A 25 éves sértett elmondása szerint július 13-án hajnalban egy klubban barátaival szórakozott, és egyikük szóba elegyedett a Brata és Radu társaságában ott tartózkodó lánnyal. Amikor elhagyták a klubot, a kijáratnál feltartóztatta őket a két, erősen ittas cselgáncsozó, majd ütlegelni kezdték őket. A megtámadottak közül ketten elfutottak, de Adrian Popát a földre teperték, agyba-főbe verték, s emiatt elvesztette az eszméletét. Az áldozat életveszélyes, illetve maradandó testi sérüléseket szenvedett. Súlyos koponyasérülése miatt kétszer kellett műtétet végrehajtani rajta, de az orvosi beavatkozás ellenére a jobb oldala lebénult, ugyanakkor beszédhibás maradt. Noha Popa feljelentést tett agreszszorai ellen, Daniel Brata húsznapos letartóztatását csak szerda este rendelte el a nagyváradi törvényszék, míg társa, a főiskolás sportolók Kínában zajló Universiadéján részt vevő Valentin Radu egyelőre szabadlábon van.
Könnyen elképzelhető, hogy mindkettejük sportolói karrierjét derékba töri a bűncselekmény, ami jelentős érvágás lenne a román cselgáncsválogatottnak. A sokszoros román bajnok nagybányai Daniel Brata részt vett a 2008-as olimpián, 2009-ben bronzérmet nyert az Európa-bajnokságon, akárcsak idén júniusban a brazíliai világkupán a mínusz 100 kilogrammosok súlycsoportjában. A bukaresti szakszövetség mindkettejük játékjogát felfüggesztette, így Brata nem utazhat a hónap végén esedékes párizsi cselgáncs-világbajnokságra, továbbá a történtek miatt elküldték az olimpiai válogatott pszichológusát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.