Örökzöld dalok a telefon őskorából

Juhász Emma
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hot Jazz Band ismét magyar dalokból összeállított lemezzel rukkolt elő: az együttes tizenharmadik albuma a XIX. század nagy találmányát, a telefont helyezi reflektorfénybe, s szép számmal gyűjt dalokat a téma köré a húszas évektől egészen a hatvanas évek végéig. Itt van például rögtön az első, Lajtai Lajos 1928-as szerzeménye, az Ugye felhív holnap telefonon?, amely archaikus modorban szólal meg az album elején. Jönnek aztán az elkophatatlan Fényes Szabolcs-számok sorban – úgy tűnik, még mindig van felderítetlen terep. Itt a Halló!, amely újra és újra felbukkan a huszadik század legkülönbözőbb pillanataiban, s amelyet nemcsak Rácz Vali, de Szécsi Pál is elénekelt Bényei Tamás előtt. Fényes-szerzemény a Nem nősülök soha is, amelyet Latabár Kálmán tett többszörösen halhatatlanná az Egy szoknya, egy nadrág című filmben. Ehhez hasonlóan a negyvenes évek hangulatos szvingje a Mondd meg nyíltan, amely mögé külön kaland odaképzelni az eredeti, big bandes hangzást. Ha már időben itt tartunk, érdemes megemlíteni Németh Lehel ismert slágerét, mert igen, a lemezre fért az egyik nagy kedvenc, a Halló, Irén! is.
A lemez második fele külön világ, hiszen a legtöbb dalban női hang is megszólal – ahogy már megszokhattuk, ezúttal is Bolba Éva vendégeskedik az együttes férfitagjai között. Hatékonyan lágyítja az énekesnő hangját a másik vendégművész, Bényei Tibor tubajátéka Polgár Tibor kicsit ragtime-osra vett operettszámában. Az utolsó, bónuszszám egy öreg klasszikus, Bilicsi Tivadar állatkerti slágere, az Apu, hogy megy be? kezdetű, amelynek apropója – ha kell neki egyáltalán –, hogy a Hot Jazz Band hosszú évek óta visszatérő vendége a fővárosi állatkert nyáresti koncertjeinek.
A mobiltelefonok, okostelefonok korában több mint puszta nosztalgia ezeket a dalokat hallgatni téves kapcsolásokról, telefonos- kisasszonyokról és a korabeli mércével hatalmas vívmányról, az automata központról. Mintha nagyanyáink által kivágott újságcikkek hátán a házassági hirdetéseket böngésznénk; az eszmélés lényege, még ha közhelyes is, végső soron egy. Rohan az idő.
(Hot Jazz Band: Halló! Halló! Dalok a telefon hőskorából, 2011.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.