Összeomlott az Everest

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt folyik eljárás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezetése által Everest fantázianévre keresztelt 1,3 milliárdos informatikai beruházás kapcsán.

Dénes Zoltán
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen tettes ellen folyik büntetőeljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezetése idején megkezdett egységes informatikai nyilvántartó rendszerének bevezetésével kapcsolatban. Az Állami Számvevőszék feljelentése nyomán a rendőrség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt nyomoz.
A vagyonkezelő tavaly augusztus végén mondta fel az Idom 2000 Konzulens Zrt.-vel a közvagyon egységes nyilvántartásának elkészítésére kötött szerződését, de mint megtudtuk, csak idén májusban kezdtek hozzá az eredeti állapot helyreállításához.
Zicherman Zsolt, az MNV Zrt. szóvivője lapunknak arról számolt be, hogy a szerződést azért mondták fel, mert a vállalkozó a módosított határidőket sem tudta betartani. Mint mondta, az ügylet meghiúsulása következtében az eredeti állapotot kell visszaállítani, azonban ezt – a vállalkozó folyamatos időhúzása miatt – csak 2011 májusában kezdték el. Jelenleg egy külsős információtechnológiai cég hitelesítésével zajlik a szoftverelemek visszaszolgáltatásához szükséges műszaki előfeltételek megteremtése. Ezt követően adják majd vissza a vállalkozó által szolgáltatott szoftver- és hardvertermékeket. Ennek azonban az a feltétele, hogy a cég kamatostul visszafizesse az eddig megkapott összegeket. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a nemzeti vagyonkezelő peres eljárásban fogja érvényesíteni igényeit. A visszakövetelt összeg nagyságáról az MNV szóvivője nem kívánt nyilatkozni, mondván: nem szeretné befolyásolni egy esetleges per kimenetelét.
Az MNV Zrt. korábbi vezetése – miután lapunk tényfeltáró cikksorozatban foglalkozott a társaság informatikai beruházásaival – arról számolt be annak idején, hogy az Everestre vonatkozó közbeszerzési szerződésnek megfelelően a rendszert három fázisban kellett volna bevezetni, aminek határideje 2009. november vége volt. Ezt a határidőt 2010. március 15-re módosították. A beruházás első fázisának átadása 2009. január 31-én történt meg, amiért az MNV Zrt. 362 millió forintot fizetett. Tekintettel a késedelmes teljesítésre, akkor a vagyonkezelő 56 millió forint kötbérigényt érvényesített az Idom 2000 Zrt.-vel szemben. Az Everest második fázisának átadása 2009. május 2-án történt meg, ennek díjaként százmillió forintot fizettek ki. Rendszerfelügyeleti díj címén pedig 167 891 676 forintot utaltak át az Idom Kft.-nek. A megállapodás értelmében egyébként a cég összesen 1,3 milliárd forintra számíthatott volna, ha sikerül megvalósítani a beruházást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.