Ostrom alatt Madrid

A spanyol fővárosban csütörtök éjjel a rendőrök már nem először indítottak rohamot a május közepe óta megismert „felháborodottak” ellen. Bár az így elnevezett tiltakozók még aznap úgy döntöttek, hogy továbbra is békések maradnak, a húsz elsősegélyben részesített sérült közül heten mégis rohamrendőrök voltak.

2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Madrid központjában fekvő Puerta del Sol téren tiltakozók sorait már nemcsak a munkanélküli fiatalok, hanem a rászedett és kilakoltatott jelzáloghitelesek is gyarapítják. A felháborodottak („los indignados”) mozgalma még május 15-én, egy héttel a spanyolországi helyhatósági és részleges tartományi választások előtt kezdődött, és 76 napig, június 12-ig a szó szoros értelmében ott „laktak” a történelmi nevezetességű téren. A tér azért kapott ekkora jelentőséget a jelszavaikból ítélve is főleg baloldali felháborodottak körében, mert 80 éve a baloldal éppen itt kiáltotta ki az úgynevezett második spanyol köztársaságot ugyancsak egy helyhatósági választás után. A térért zajló küzdelem a felháborodottak körében már csak azért is kapott ekkora szerepet, mert augusztus 17-én érkezik Madridba XVI. Benedek pápa a katolikus világifjúsági találkozóra. A megszólaltatott vagy fényképen látható felháborodottak többsége egyértelműen a római egyházfő és a vallás ellen tiltakozik, ami újfent baloldali elkötelezettségüket igazolja. A néppárti városvezetés és a szocialista kormány egyébként közösen egyezteti akcióit a felháborodtak ellen, akik július 23-án újra tábort vertek a téren, sőt már a Prado sétányon is. Keddi eltávolításuk után összesen 27 tonna szemetet gyűjtöttek össze utánuk. Csütörtökön Alfredo Pérez Rubalcaba volt belügyminiszter meglepte a jobboldalt a választási honlapján olvasható javaslattal. A november 20-ra meghirdetett előre hozott általános választások szocialista kormányfőjelöltje ugyanis nem ellenzi a kedden eltávolított tájékoztató stand újbóli felállítását a téren. Az új belügyminiszter, Antonio Camacho újra engedélyezte a forgalmat a kedd este óta teljesen lezárt Puerta del Solon, ám megtartotta az ellenőrző pontokat a várható újabb incidensek miatt.
Spanyolországot 2007 óta sújtja a gazdasági válság, amely napjainkra már közel ötmillió munkanélkülit, tetemes költségvetési hiányt és súlyos államadósság-válságot is produkált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.