Példaadó magyar miniszteri eskü

2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben nacionalista román politikusok máris támadták, vitathatatlanul bátornak és szépnek nevezhető a frissen kinevezett romániai egészségügyi miniszter gesztusa. Az RMDSZ-es Ritli László szerda este az államelnöki hivatalban tett eskütétel végén magyarul is megismételte: „Isten engem úgy segéljen”.
A román média által tegnap felkapott megnyilvánulás bizonyára ösztönző hatással lesz az erdélyi magyarokra az októberi romániai népszámláláson. Erdélyi magyar politikai-közéleti szervezetek hetek óta intenzív kampányt folytatnak, hogy a lakossági összeíráson minden magyar vállalja bátran nemzeti identitását. Kutatások szerint a 2002-ben mért 1,4 milliós lélekszámú magyarság várhatóan 1,29 millióra csökkent, viszont a magyarok aránya nem apad számottevően. Az idei összeíráson minden számlálóbiztosnál lesz ugyan magyar nyelvű űrlap is, a kitöltés azonban a román nyelvű űrlapon történik, emellett nem lesz választható etnikumlista, hanem a biztosnak azt kell bevezetnie, amit a felkeresett személy mond. Szakértők szerint azokon a településeken van szükség sikeres kampányra, ahol a magyar lakosság aránya 20 százalék körüli, cél többek között, hogy Kolozsvár átlépje ezt a kisebbségjogi szempontból lényeges határt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.