Példátlan tiltakozáshullám Izraelben is

Miközben az Izraellel szemben túlnyomórészt ellenséges arab országokat felkelések és polgárháború rázzák meg, a biztonságpolitikai kihíváson túl a zsidó államnak a maga belső problémáival is meg kell küzdenie. A kérdések ismerősek: emelkedő lakásárak, romló közoktatás, egészségügy és esélyegyenlőség.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezren tüntettek szombat este Izrael tíz nagyvárosában a megélhetési költségek drasztikus emelkedése miatt, szavaik szerint társadalmi igazságot követelve. A demonstrálók, többségükben fiatalok, ismét „A nép társadalmi igazságot akar, nem jótékonykodást!” jelszóval vonultak utcára. Azt követelik, hogy állítsák helyre a gondviselő államot, amely a zsidó állam megalapítását követő első években volt jellemző.
A tiltakozások fellegvárában, Tel-Avivban több mint ötvenezren gyűltek össze a központban. Jeruzsálemben tizenötezren vonultak Benjámin Netanjahu kormányfő rezidenciája elé. Az elsősorban középosztálybeli tüntetők azzal vádolták a miniszterelnököt – aki korábban lakásreformot ígért – hogy a pénzvilág mágnásainak szolgálatában áll. A monopóliumok és kartellek ereje ellen lázadók a közvetett adók csökkentését szorgalmazzák.
Az eredetileg a lakásárak (három év alatt mintegy 35 százalékos) és a bérleti díjak emelkedése miatt két hete kirobbant tüntetéssorozat a társadalmi egyenlőtlenségek, az egészségügy és az oktatás – színvonalának romlása elleni tiltakozássá nőtte ki magát.
Az utóbbi négy évtized legjelentősebb társadalmi megmozdulása Izraelben is a Facebook közösségi portálon indult, mégpedig a túró bojkottjára való felszólítással. Ennek nyomán egy egyetemista lány sátrat vert Tel-Aviv központjában, hogy így hívja fel a figyelmet arra, milyen bajba került a drága albérletek miatt. Mostanra minden városban sátortáborokat állítottak s a tiltakozás egyre szélesedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.