Pénz nélkül maradt a Malév

Kormánydöntés híján ismét elhalasztották a Malév közgyűlését, amelyen 18 milliárd forinttal kellett volna megemelni a társaság tőkéjét. Az ülést augusztus 23-án folytatják, a tőkeemelést 25-ig végre kell hajtani a törvények értelmében.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Malév tegnapi közgyűlése nem tárgyalt a társaság tőkerendezéséről, mert a közgyűlés öszszehívásáig – a rendelkezésre álló rövid idő miatt – még nem született meg a fedezet biztosításához szükséges valamennyi döntés – közölte az MTI kérdésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV). A közgyűlést a résztvevők a napirendi pont megvitatása előtt felfüggesztették azzal, hogy azt augusztus 23-án folytatják. Mint ismert, a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint a Malév beszámolójának elfogadását – 2011. május 27. – követő kilencven napon belül meg kell szüntetni azt a helyzetet, hogy a társaság saját tőkéje mínuszban van. A Malév a 2010-es mérlege szerint 24,5 milliárd forintos veszteséget termelt. A vagyonkezelő idén eddig két részletben hétmilliárd forintot juttatott a társaságnak, vagyis augusztus 25-ig nagyságrendileg további 18 milliárddal kell emelnie a Malév tőkéjét, hogy megfeleljen a gazdasági társaságokról szóló törvény előírásainak. Korábban, az április elsején megtartott rendkívüli közgyűlésen a fő tulajdonos, az MNV 2,5 milliárd forint tőkét juttatott a társaságnak, amiből 25 millió forinttal emelték meg a jegyzett tőkét 440,1 millió forintra, 2,475 milliárd forint a tőketartalékba került. Júniusban újabb 4,5 milliárd forinttal emelték a tőkét. A kormány eközben rendszeresen tárgyalt az orosz résztulajdonossal. A Vnyesekonombank (VEB) a 96 százalékban a magyar állam tulajdonában lévő Malév egyik kisebbségi közvetett tulajdonosa az AirBridge Zrt.-n keresztül, amely 5 százalékkal rendelkezik a társaságban. Az orosz befektetési bank ugyanakkor finanszírozója is a magyar légitársaságnak, 102 millió euróval tartozik a Malév a VEB-nek.
A Malév 2007-es privatizációját követően az Abramovics testvérek kisebbségi tulajdonába került. Az orosz belső piacon céghálózatot kiépítő testvérpár a VEB kölcsönéből vette meg a Malév 49 százalékos tulajdonrészét. A 2008-as gazdasági válság beköszönte következtében az orosz tulajdonosok vállalkozásai csődöt mondtak, a Malév kisebbségi tulajdonrésze a VEB-re szállt, amely a magyar kormánnyal arról egyezett meg, hogy az Aeroflot szakmai irányításával működteti tovább a nemzeti légitársaságot. Valójában csak annyit tett, hogy fenntartotta az évről évre 10-15 milliárd veszteséget felhalmozó légitársaság fizetőképességét. Így alakult ki a nagyságrendileg 100 millió eurós adósság. Tavaly a Bajnai-kabinet visszaszerezte a Malév 95 százalékos tulajdonjogát. A jelenlegi kormány azért nem tud új befektetőt hozni a Malévhoz, mert még nem tudta lezárni a korábbi időszakra vonatkozó elszámolást a VEB-bel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.