Pletyka okozott tőzsdepánikot

Egy piaci pletyka nyomán negatívba fordultak tegnap a világ tőzsdéi. A kereskedők között elterjedt ugyanis, hogy az Egyesült Államok adósságbesorolását a múlt héten lerontó S&P Franciaországot is leminősíti.

Munkatársainktól
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emiatt mindenhol az eladás volt az úr. Hiába derült ki késő délutánra, hogy erről nincs szó, s valójában Ciprus adósi besorolását rontották le, ráadásul nem is az S&P, hanem a Fitch döntéshozói, a zuhanást ez már nem állította meg. A londoni FTSE 100-as 3,05, a párizsi CAC 40 index 5,45, a frankfurti DAX pedig 5,13 százalékkal gyengült. A kétéves mélypontjára eső budapesti tőzsdén az OTP és a Mol szenvedte meg a legjobban a napot. Mindkét cég papírjainak kereskedését fel kellett függeszteni egy időre, mert árfolyamuk tíz százaléknál nagyobb mértékben csökkent. Az őrült kereskedés közepette felemásan teljesített a forint. A svájci jegybank beavatkozásának hatására az árfolyam előbb 263 forintra erősödött a kedd esti 274-ről, majd újabb gyengülés következett. Lapzártakor egy svájci frankért 267,30 forintot adtak, az eurót 274,73 forinton jegyezték.

Továbbiak a 11. és a 12. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.