Pokolgépek a netről: Lisszaboni rémület

A portugál Jornal „I” egy héttel a norvég tömeggyilkos két oslói akciója után olyan cikket közölt, amelynek végkövetkeztetése: eddig csak a szerencsén múlt, hogy nem Portugáliában történt hasonló eset.

2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 15, illetve 17 éves diák 2007-ben kíváncsiságból házi készítésű bombát robbantott egy iskolai szemeteskonténer mellett, amely valóban felrobbant, és bár nem sérült meg senki, a közelben álló kislány megsüketült egy időre. Egy évvel később egy másik középiskolában, ezúttal már Lisszabonban volt kíváncsi két 14-15 éves diák a világhálón talált információk valódiságára, és kis híján a levegőbe röpítették az iskolát. Egy harmadik esetben már általános iskolások próbálgatták szárnyaikat, de itt már letartóztatásra is sor került, mert az egyik gyermek nevelőapja bányában dolgozott.
A portugál közbiztonsági rendőrség tájékoztatása szerint szaporodnak az esetek, és már nem csak iskolákban. A hatóságok elismerik a tényt, hogy nagyon könnyű bombát készíteni a világhálón talált adatok alapján, ezért képtelenség megelőzni a hasonló incidenseket, akár kíváncsiságból, akár tudatosan készülne valaki az oslóihoz hasonló akcióra. A portál emlékeztette az olvasókat egy aggasztó előzményre: a gyarmati háborúk egyik veterán tűzszerésze nemrég robbantotta fel magát, mert a rendőrség megtalálta hatalmas fegyverraktárát. Az országban viszont szervezett bűnözői csoportok is működnek, amelyek szintén rendelkeznek robbanóanyaggal, de nekik egészen más céljaik vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.