Radulovics befejezte

Munkatársunktól
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden nevezték ki a Dunaújváros női kézilabdacsapatának edzői posztjára a korábbi válogatott játékost, Gulyás Istvánt. A négy év kuvaiti trénerkedés után hazatért szakember első nyilatkozatai egyikében úgy fogalmazott, fontos tudnia, számíthat-e a jövőben a gárda ikonjára, Radulovics Bojanára. A nemleges válasz hamar megérkezett, hiszen a 38 éves átlövő tegnap bejelentette, hogy orvosi tanácsra befejezi a pályafutását.
Erről a távirati irodának így nyilatkozott: „A gerincem már nem bírja. Fennáll a veszély, hogy ha rosszul esek, olyan súlyos sérülésem lesz, hogy nem tudok többet lábra állni. Ezt nem kockáztathatom. Olyan vagyok, hogy ha pályára lépek, akkor száz százalékot szeretnék nyújtani. Ez már nem lehetséges. Sajnálom, mert egy-két évet még szerettem volna játszani.” Sérülésével kapcsolatban elmondta, hogy a gerinccsigolyái között nincs már elegendő zselés anyag, így azok erős behatásra összecsúszhatnak, és ettől a lába mozgásképtelenné válhat. „Komoly edzések alkalmával eleve tapasztaltam egy zsibbadó érzést, és tényleg nem kívánok azzal a tudattal játszani, hogy komoly bajom is lehet” – tette hozzá.
A szabadkai születésű átlövő szerepelt a jugoszláv, majd a magyar válogatottban, s nyugodtan mondhatjuk, a honosítás egyik legszebb példájaként utóbbiban vált legendává; 69-szer lépett pályára és 464 gólt szerzett. A Szabadka, a Zombor, a Radnicki Beograd (a fővárosiakkal 1991-ben KEK-et nyert), majd a spanyol Valencia után került Magyarországra, a zalaegerszegi Caola SE-hez. Egy év után Dunaújvárosba igazolt, ahol ő és a klub együtt élte fénykorát: 1998-ban EHF-kupát, 1999-ben Bajnokok Ligáját és európai Szuperkupát nyert többek között. A dunaújvárosi csapattal négyszeres bajnok (1998, 1999, 2003, 2004) és ötszörös Magyar Kupa-győztes (1998, 1999, 2000, 2002, 2004). Később a Győrhöz igazolt, amellyel 2007-ben MK-t nyert. Két szezon kihagyása után 2009 őszén, szükséghelyzetben, mondhatni szívességből tért viszsza régi sikerei helyszínére, Dunaújvárosba, ahol egy hozzá hasonló tapasztalt klasszisokból, illetve fiatal tehetségekből álló gárda gyúródott össze. Itt játszott mostanáig, legutóbb a hetedik helyig jutottak az NB I-ben.
Ám Radulovics esetében nem ez a mérce. Klubsikerei mellett a magyar válogatottal a 2000-es sydneyi olimpián és a 2003-as horvátországi világbajnokságon ezüst-, a 2004-es hazai rendezésű Európa-bajnokságon pedig bronzérmes lett. A 2003-as vb-n, a 2004-es athéni olimpián – ahol ötödikként végzett a csapat – és a 2004-es Eb-n egyformán gólkirálynő lett. 2000-ben és 2003-ban a világ legjobbjának, tavaly az elmúlt évtized legjobb magyar női játékosának választották. Visszavonulása után a nevét viselő kézilabda-akadémiát vezeti Dunaújvárosban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.