Rekordszintű sugárzás

Hírösszefoglaló
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óránkénti legalább 10 sievertnyi sugárzást mértek a szakemberek a fukusimai atomerőmű két, márciusban megrongálódott reaktora között felhalmozódott törmelék közelében – jelentette a távirati iroda a létesítményt üzemeltető Tepco vállalatára hivatkozva. Ismeretes, a Japán északi részén fekvő atomerőmű a pusztító erejű, március 11-i földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott. A cég szakemberei most megpróbálják kideríteni, mitől emelkedett ilyen magasra a sugárzás szintje. Elképzelhető, hogy a szigetország északi részét vasárnap megrázó 6,5-ös erősségű földrengésnek is köze lehet a megemelkedett radioaktivitáshoz.
Az előző sugárzási csúcsot – óránként 3-4 sievertet – június 3-án mérték az erőműben az egyes reaktor belsejében. A Tepco és a japán kormány a nukleáris baleset után öt hónappal azon dolgozik, hogy jövő januárig leállítsa a reaktorokat. A kabinet nemrégiben még azt hangoztatta, hogy a sugárzási szint az erőmű körül viszszaesett, s jelenleg csupán a március 15-én mért csúcsérték kétmilliomod része. A baleset utáni óvintézkedésként kitelepítettek nyolcvanezer embert az erőmű 20 kilométeres körzetéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.