Rendet tesznek a hadiipari cégeknél

Borbíró Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium (HM) cégeinek elnöke szerint a korrupciós ügyek feltárása és a feljelentések mellett egy szocialista nagyvállalati struktúrát kellett átalakítani, hogy kizárják a visszaéléseket és gazdasági értelemben is rendbe tegyék az állami társaságokat.

2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HM EI Zrt.-nél nyolcvanhárom osztályvezető dolgozott, szolgálati autóval és egyéb juttatásokkal. Volt a cégnek olyan főosztálya, amely csak három főből állt. Az egyik főtiszt például kinevezte magát igazgatósági elnökhelyettesnek, miközben nem is volt tagja az igazgatóságnak. A vezetőség szendvicsturizmusra járt távoli országokba a szaktárca pénzén, és mintegy ötvenmillió forintot sikerült megspórolni a fiktív tanácsadói szerződések megszüntetésével.
A jövőben ezért a beszerzéseket központilag bonyolítják majd, és átgondolják a kedvezmények rendszerét is a HM cégeinél. A hadiipar fejlesztése érdekében pedig tárgyalásokat folytatnak a külképviseletek segítségével a régi orosz haditechnikát alkalmazó országokkal. Eddig felvették a kapcsolatot a magyar szaktudás exportja érdekében Irakkal, Kuvaittal, Algériával, de tárgyaltak ukrán, angol és izraeli delegációval is.
Interjú az 5. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.