Rendeződik a koszovói válság

Sebestyén Imre
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett az észak-koszovói feszültség rendezéséről szóló megállapodás tervezete, derül ki a KFOR által tegnap kiadott közleményből. Az okmány szerint Brnjak és Jarinje átkelőkön az ellenőrzést szeptember derekáig a nemzetközi erők végzik majd. A megállapodás tervezetében egyetértésre jutott Boriszlav Sztefanovics, a szerb tárgyalódelegáció vezetője és Goran Bogdanovics szerb Koszovó-ügyi miniszter, valamint Erhard Bühler KFOR-parancsnok. Ezt megelőzően Hashim Thaci, a pristinai kormány elnöke ugyancsak előzetes megállapodásra jutott a KFOR vezetőivel.
A végleges jóváhagyásra váró megállapodás szerint a 3,5 tonnás teherautók, valamint a humanitárius segélyszállítmányok átjuthatnak a határon, de csak az okmányok ellenőrzése és az áru átvizsgálása után. A megállapodásnak ugyancsak része az útzárlatok elbontása és a mozgásszabadság lehetővé tétele.
Szerb értékelések szerint a pristinai álláspont mára sokat enyhült a tegnapihoz képest, az albán fél beleegyezett olyan részletekbe is, amelyeket előző nap még elvetett. Elutasította azonban azt a szerb állítást, hogy a koszovói szerbséget humanitárius katasztrófa fenyegetné.
Belgrádnak azonban nemcsak a KFOR-ral – és közvetve a koszovói vezetéssel – kellett megállapodásra jutni, hanem a koszovói szerbekkel is, ami – ha Pristina nem engedett volna – szinte megoldhatatlan feladat elé állította volna a belgrádi tárgyalókat. A szerb kormány két képviselője csütörtökön Zvecsanban tanácskozott az észak-koszovói négy szerb járás vezetőivel, és teljes egyetértésre jutottak a „tartomány” e részében uralkodó válság rendezésének módjáról. A megállapodásnak azonban érvényt is kell majd szerezni a terepen. Tegnap még Brnjaknál nem engedték be a szerbiai árut, a szerb segély azonban a másik átkelőn, Jarinjénél bejutott Koszovóba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.