Rock a kárpátaljai Borzsa partján

Balogh Roland
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kemény rockzene uralja majd a terepet a ma kezdődő, négynapos kárpátaljai Aréna fesztiválon. A tiszabecsi határátkelőtől alig néhány kilométerre fekvő Bene falu mellett néhány év szünet után újra megrendezendő mustra amolyan mini Hegyalja-fesztiválként is felfogható, ahol főleg Magyarországról érkező bandák csapnak a húrok közé. Így többek között első ízben játszik majd holnap este Kárpátalján a magyar heavy metal legenda, az Ossian. Az ex-Pokolgép-énekes, Kalapács Józsi és zenekara, a Kalapács pedig vasárnap koncertezik, és minden bizonnyal néhány egykori klasszikust is előhúznak a tarsolyukból. Rajtuk kívül itt lesz az olasz power metal fogat, a Bejelit, de néhány ukrán csapat is képviselteti magát, például a zaporizsjai illetőségű, modern thrash metalban jeles Hell: On. Az ukrán fiúkon kívül fellép még az ungvári, közel húszéves múltra visszatekintő death metalos Castrum, míg Sopronból érkezik a Moby Dick énekesének, Smicinek a Bloody Roots nevű formációja, és a Wisdom is megmutatja magát.
A fesztivál azonban nem csak a fejrázásról szól majd. A szervezők igen változatos túralehetőséget állítottak össze a látogatók számára. A helyi termelők borkóstolói mellett az igényesebbek ellátogathatnak az egy-két kilométerre fekvő kovászói vár romjaihoz. A XII–XIV. században épült, hadászati szempontból fontos középkori lakótornyok közé tartozó, az ország belseje felé vezető úgynevezett sóutat védő erődöt 1564-ben I. Ferdinánd parancsára rombolták le, három évre rá pedig a krími tatárok dúlták fel utolsóként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.