Romvári József emlékére

Kárpáti György
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romvári József életművét végigtekintve olyan, mintha csak a magyar filmtörténet aranyoldalait lapozgatnánk. Az élete 85. életévében elhunyt Balázs Béla-díjas, Emmy-díjas díszlettervező legendás filmek emlékezetes látványvilágához járult hozzá. Sodrásban, Tízezer nap, A Pál utcai fiúk, Isten hozta, őrnagy úr!, Szerelem, Régi idők focija, Mephisto – mind-mind a magyar filmtörténeti kánon mérföldkövei, megismételhetetlen klasszikusok, ráadásul roppant különböző stílusú, látványvilágú filmek, amelyek bizonyítják Romvári József sokoldalúságát és tehetségét. A több mint kétszáz film vizualitásának megalkotója 1955-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán, első önálló munkája a Bogáncs volt 1958-ban. Fábri Zoltántól Gaál Istvánon és Kósa Ferencen keresztül Szabó Istvánig a szakma legnagyobbjaival dolgozott együtt több mint fél évszázados pályafutása során, és mindvégig a munka iránti alázata, a tökéletességre való törekvés jellemezte. Ráadásul emberként is mindenki kedvelte, így halála még fájdalmasabb a magyar filmszakma számára. Végakarata szerint csak most, a temetése után búcsúzhatunk tőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.