Rövid várólisták, kárba vesző szervek

A donorok, s ezáltal a szervátültetések számának növelése érdekében a koordinátori hálózat bővítését javasolja az egészségügyi államtitkárságnak a hazai transzplantációkat szervező iroda.

2011. 08. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen, az egy év alatt regisztrált 15-ről 37-re emelkedett a donorjelentések száma azokban a kórházakban, amelyek egy kísérleti programban vettek részt. A 9 intézményben 2010 áprilisától egy esztendőn át két különféle projektet teszteltek. A jobb eredményt hozó programban szerződést kötöttek a kórházi aneszteziológusokkal, akik külön díjazás ellenében napi rendszerességgel viziteltek azokon az osztályokon, amelyeken agyhalott vagy azt megelőző állapotú betegeket kezelhetnek. Gondozták továbbá az agyhalál állapotába kerülteket, tájékoztatták a családot, s ellátták a helyi szervezési feladatokat. Az eredmények alapján az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Szervkoordinációs Irodája javaslatot tett az egészségügyi államtitkárságnak, hogy 3 év alatt 45 kórházban alakítsák ki ezt a rendszert. Az első évben 10 intézményben, majd további 35-ben – mondta Mihály Sándor, az OVSZ Szervkoordinációs Irodájának igazgatója. Ennek költsége évenként százmilliós tétel – tette hozzá. Ugyanakkor a szervátültetések számának növekedésével több embert tudtak megmenteni, aminek lényegesen nagyobb a költség- és társadalmi haszna.
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban még mindig viszonylag kevés donort jelentenek a kórházak. Ennek oka elsősorban az, hogy a donorok gondozása hosszadalmas, megterhelő feladat, miközben a kórházakban kevés az orvos és az ápoló. Az intézmények tárgyi feltételei azonban javultak az elmúlt években, így ez már nemigen hátráltatja ezt a munkát.
A szerv- és donorhiány világméretű probléma – fogalmazott Mihály Sándor, kifejtve: a transzplantációk száma évente 95 ezer körüli, miközben a várólistára 200 ezer ember kerül fel. Magyarországon is több mint kétszer annyian várnak szervátültetésre, mint ahány beavatkozást egész évben végeznek.
Ugyanakkor hazánkban bizonyos szervek esetében – elsősorban a szívnél és a tüdőnél – még mindig az okoz gondot, hogy a betegek számához képest rendkívül kevesen kerülnek fel a várólistára, így sokszor nincs megfelelő „befogadó”, aki megkaphatná a donorszervet, ami így kárba vész. A helyzet javítása érdekében az egészségügyi államtitkárság nagyszabású konzultációt kezdett a szakmával – mondta Mihály Sándor.
Tavaly 287 donorjelentést regisztráltak Magyarországon, e téren háromévnyi csökkenés után sikerült emelkedő tendenciát elérni. 2010-ben 410 átültetés történt magyar donorszerv felhasználásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.