Röviden

MN
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar védelem
Budapest. A magyar állam minden esetben kiáll a határon túli magyarok mellett az őket ért bármilyen jogsérelem esetén – szögezte le a nemzetpolitikai államtitkárság. Gubík László, a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport országos alelnöke nemrég hozta nyilvánosságra, hogy a szlovák mellett magyar állampolgár is lett. (MTI)

Zsibvásár a főtéren
Kolozsvár. A kormányzó román demokrata párttal (PDL) ápolt koalíciós partnerség egyoldalú felbontásáról döntött tegnap az RMDSZ Kolozs megyei szervezete. A magyar alakulat amiatt döntött így, hogy a kincses város PDL-es polgármestere, Sorin Apostu rendelete nyomán szombatonként zöldség- és gyümölcspiacot tartanak Kolozsvár főterén. Apostu korábban visszahelyeztette
a Mátyás-szoborcsoporthoz a magyar királyt románként feltüntető táblát. (R. Sz.)

Nő a thai kormányfő
Bangkok. A thaiföldi parlament megválasztotta kormányfőnek Jinglak Sinavatrát, a július 3-i választásokon abszolút többséget szerző ellenzéki Pheu Thai párt jelöltjét, aki az ország első női miniszterelnöke lett. Sinavatra alig két hónapja kapcsolódott be a politikába. (MTI)

Távozik a karlendítő
London. Kirúgták pártjából azt a szélsőjobboldali brit politikust, aki náci karlendítéssel üdvözölte a verőcei Magyar Sziget rendezvény egyik előadóját. Chris Hurst a Brit Nemzeti Párt londoni regionális titkára volt, akit a The Sun brit bulvárlap leplezett le helyszíni beszámolójában. A rendezvény szervezői feljelentést tesznek a brit riporter ellen, az újságíró ugyanis engedély nélkül forgatott. (MN)

Chilei tévéfoglalás
Santiago. A chilei fővárosban csütörtök este élőben közvetítették, ahogy 200 diák nyomult be a chilei elnök, Sebastián Pinera tulajdonában levő Chilevisión épületébe, mert be akarták olvasni követeléseiket. Előtte a chilei tanárok szakszervezete hat napot adott a népszerűtlen államfőnek, hogy teljesítse követeléseiket. (S. T.)

Szíriai harcok
Damaszkusz. Tízen meghaltak, amikor a biztonsági erők tüntetőkre lőttek tegnap Szíria több városában. Tízezrek vonultak az utcára a ramadán első péntekén. (MTI)

Elhunyt Andrzej Lepper
Varsó. Holtan találták tegnap Andrzej Leppert, a lengyel Önvédelem párt alapítóját, volt miniszterelnök-helyettest pártja varsói székházában. A politikus minden jel szerint öngyilkosságot követett el. Meg nem erősített hírek szerint felakasztotta magát. Lepper pártja a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság párt koalíciós partnere volt a 2006–2007 közötti kormányban. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.