Röviden

MTI
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivonultak a katonák
Hama. Mintegy negyven, katonákkal teli csapatszállító jármű hagyta el tegnap késő délelőtt a közép-szíriai Hamát, ahol a hadsereg nagyszabású, tíznapos hadműveletet hajtott végre a felkelőkkel szemben – jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről. A július 31-én kezdett offenzívában, amelyben aznap közel százan, s utána még többtucatnyian haltak meg, a hatóságok a kommunikációs eszközök elvágásával léptek fel a „fegyveres terroristabandák” ellen, amelyeket a március közepe óta tartó népi felkelésben az erőszakért okolnak. A magyar külügyminisztérium elítéli a szíriai lakossággal szembeni kegyetlen fellépést, és felszólítja a szír kormányt, hogy azonnal szüntesse be az erőszakot. (MTI)

Leváltanák Szaakasvilit
Tbiliszi. Mihail Szaakasvili elnök leváltásának kezdeményezésével újabb kísérletet tesz erői egyesítésére a megosztott grúz ellenzék. Az indítvány az orosz–grúz háború harmadik évfordulóján az ország igazi megszállójának, diktátornak nevezi az államfőt. Bár a Munkáspárt vezetőjének, Salva Natelasvilinek a kezdeményezéséhez már kilenc párt csatlakozott, mindezek ellenére minimális az esélye sikernek. (S. G.)

Walesa békül
Gdansk. Kibékült a Szolidaritás szakszervezettel Lech Walesa volt lengyel államfő. Walesa látogatást tett a Szolidaritás gdanski székházában, tárgyalt a szakszervezet vezetőivel, és kijelentette, hogy amennyire csak tőle telik, igyekszik támogatni az általa alapított Szolidaritást, amelynek első elnöke volt. A Nobel-békedíjas egykori szakszervezeti vezető évek óta konfliktusban állt a Szolidaritással és annak előző elnökével, Janusz Sniadekkel. Haragudott volt szakszervezetére, amiért az az őt súlyosan bíráló Jog és Igazságosság (PiS) pártot támogatta. (MTI)

Börtön a bloggernek
Ho Si Minh-város. A vietnami kormány megdöntésére irányuló felforgatás címén három és fél évi börtönre és még háromévi házi őrizetre ítéltek egy francia–vietnami bloggert és tanárt. Az egy éve őrizetbe vett 56 éves Pham Minh Hoang emberi jogi aktivista cselekedetei a bíró szerint súlyosak voltak és aláásták a nemzetbiztonságot.
A bíróság szerint Hoang 33 cikket írt Phan Kien Quoc blogger álneve alatt, s ezek többsége rossz képet festett az országról. (MTI)

Él Kadhafi fia?
Tripoli. A líbiai állami televízió tegnap felvételeket mutatott be, amelyen Moammer Kadhafi líbiai vezető fia, a 27 éves Hamísz volt látható, akiről a múlt héten a felkelők azt állították, hogy meghalt a NATO egyik légicsapásában Zlíten városánál. A videón Hamísz egy katonai kórházat keresett fel. A beszámoló szerint a felvételek előző nap készültek, ami teljességgel ellentmond a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsának múlt pénteki bejelentésének. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.