Röviden

MTI
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól teljesített a külkereskedelem
Májusban az áprilisi lassulás után az export 7,6 százalékkal, az import pedig 3,9 százalékkal haladta meg az előző havit, a külkereskedelmi többlet pedig 730 millió euróra növekedett az áprilisi 479 millió euróról. Idén január–májusban a kivitel volumene csaknem 16, a behozatalé majdnem 14 százalékkal haladta meg az előző évit. A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatok közzététele után közleményben jelezte: az év hátralévő részében az egyenleg további javulására számít, így az éves többlet várhatóan jelentősen nagyobb lesz a tavalyinál. (MTI)

Két hónapig kérhető a gázártámogatás
A nagycsaládosok szeptember 30-ig igényelhetik a következő évre, 2012-re a földgázárkedvezményt – közölte a Magyar Államkincstár tegnap. Tájékoztatásuk szerint a kedvezményt az igénylőlap kitöltésével és az ehhez csatolt utolsó havi gázszámlával együtt kell a bejelentett hely szerinti megyei igazgatóságokon igényelni. Az tekinthető nagycsaládosnak, aki a háztartásában legalább három gyermeket nevel – közölte a nemzeti fejlesztési tárca korábban azt követően, hogy nemrég felülvizsgálta a gázárkedvezmény területét. (MTI)

Az olasz nagybank csúcsformában van
Ötszázmillió euró feletti adózott eredményt jelentett a második negyedévről a tavalyi 148 millió euró után a Magyarországon is jelen lévő UniCredit bankcsoport. Az eredmény annak ellenére szárnyalt, hogy a görög államkötvények miatt a bankcsoport a negyedévben 105 millió eurós leírásra kényszerült. A legnagyobb olasz bankcsoport jó eredményei valamelyest nyugtatóan hatnak az euróövezeti adósságválság Olaszországra átterjedése miatt aggódó piacokra. Mivel a pénzintézet – és az olasz bankok általában is – a hazai kormánykötvények fő vásárlói, ezért az olasz pénzintézetek állapotát kiemelt befektetői érdeklődés övezi. (MTI)

Bízik a törökökben a Moody’s minősítő
Törökország felminősítését helyezte kilátásba tegnap az amerikai Moody’s hitelminősítő azzal
a megjegyzéssel, hogy ehhez tovább kell javulniuk a meghatározó gazdasági mutatóknak Ankarában. A hitelminősítő arra számít, hogy dinamizálódik a török gazdaságpolitika, igyekszik feloldani a meglévő belső és külső strukturális egyensúlytalanságokat, és megakadályozza a folyómérleghiány növekedését. Szerintük a török gazdaság jól ellenállt a válságnak. (MTI)

Hamarosan kezdődik a vagyon felmérése
Az egységes vagyon-nyilvántartási rendszer létrehozására projektcéget alapított a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) – közölte az MNV. A céget idén júniusban jegyezték be ÁNYV – Állami Vagyon-nyilvántartási Kft. néven, 500 ezer forint törzstőkével – derül ki a cégjegyzékből. A projektcég száz százalékban a vagyonkezelő tulajdona. A teljes körű állami vagyonnyilvántartás létrehozására az idei költségvetés hárommilli-árd forintot irányoz elő. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.