Röviden

MN
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt Szabó András
Életének 84. évében elhunyt Szabó András akadémikus, egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság (AB) volt tagja szombaton – tudatta az AB. Szabó András jogi tanulmányait a kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen kezdte, majd 1953-ban az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, majd az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében volt tudományos kutató, később a büntetőjogi és kriminológiai osztály vezetője lett. A kriminológia és a kriminálszociológia területén kifejtett tudományos munkássága eredményeként 1978-ban megszerezte a jogtudományok doktora fokozatot. 1990-98 között az AB tagja volt. (MTI)

Drága tanévkezdés
Az idén is több tízezer forintos terhet ró a szülőkre a szeptemberi tanévkezdés. Az oktatási államtitkárság becsült adatai szerint mintegy 1,3 millió gyermek kezdi meg az iskolát. Az országos tanévnyitót a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton tartják, ahol újraindul egy kis iskola. Az államtitkárság becslése szerint az 1. évfolyamos tanulók tankönyvcsomagjának átlagára 6482 forint, a másodikosoké 7430 forint, a harmadikosoké 7169 forint, a negyedikeseké 6431 forint. Felső tagozaton 5. évfolyamon a tankönyvekért átlagosan 6550 forintot, hatodikban 7285 forintot, hetedikben 11 110 forintot, nyolcadikban 10 840 forintot kell fizetni. (MTI)

Megtalálták a soproni ügyvédet
Egy szolgálaton kívüli rendőr szombaton épségben megtalálta Juretzky Csaba soproni ügyvédet, akinek szerdai eltűnését egy nappal később jelentették hozzátartozói – közölte a rendőrség. A Sopron és Brennberg-bánya közötti úton ismerte fel a rendőr az ügyvédet, majd kivizsgálásra kórházba vitték. Eltűnésének oka egyelőre ismeretlen, meghallgatására később kerül sor. Juretzky a helyi Fidesz tagja, az előző ciklusban a közgyűlés jogi bizottságának tagja volt. (MTI)

Lokátor 2013-ra
Augusztus közepéig köti meg a honvédelmi tárca a szerződést a tervező céggel a medinai NATO-lokátor építése kapcsán, a kivitelezés várhatóan egy év múlva kezdődik – tájékoztatta a megyei hírportált, a Teol.hu-t a tárca. A radarkomplexum teljes hadműveleti képességét várhatóan 2013. szeptember végéig éri el. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.