Röviden

MN
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vízelvonón az angolszalonna?
A brit fogyasztók örülhetnek, a gyártók és a kereskedők háboroghatnak, ha hatályba lép a legújabb EU-jogszabály, amely szerint legfeljebb öt százalék vizet tartalmazhat az angolszalonna. A Népszabadság tegnapi számában – a The Guardian cikkére hivatkozva – azt írja, a brit húsfeldolgozók, akiknek ma még tíz százalék vizet engedélyez a brit törvény, nemtetszésüknek adtak hangot az esetleges változással kapcsolatban. Az ügy kapcsán egy magyarországi húsipari cég vezetője is megszólalt, aki szerint a hozzáadott víz csökkentése óhatatlanul megdrágítja a terméket. (MN)

Marad a vám a kínai bicikliken
Az Európai Bizottság meghoszszabbítja a kínai kerékpárok és kerámia burkolólapok importjára vonatkozó vámok érvényességét. Ez azt jelenti, hogy az EU évi 275 millió eurót kitevő burkolólapimportját még 2016-ig közel 70 százalékig terjedő vám fogja terhelni. Hasonlóképpen 2016-ig érvényben maradnak a 48,5 százalékos vámok a kerékpárokra és alkatrészeikre. (MTI)

Csökkenőben a szlovák hiány
A szlovák költségvetési hiány 30 százalékkal volt kisebb az idei első hét hónapban az egy évvel korábbihoz képest. Ez részben a kormány kiadáscsökkentő intézkedéseinek köszönhető. A szlovák pénzügyminisztérium tegnap ismertetett adatai szerint a héthavi deficit 1,68 milliárd euróra zsugorodott az egy évvel korábbi 2,41 milliárd euróról. (MTI)

Nő a román közszolgák bére
Romániában jövőre öt százalékkal nőhetnek a közalkalmazotti bérek. A költségvetés rendelkezik az ehhez szükséges bevétellel – jelentette ki Mihai Tanasescu, Románia Nemzetközi Valutaalaphoz delegált képviselője. Romániában 2010 júniusában 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazottak jövedelmét. Ebből 15 százalékot visszaadott a kormány január 1-jén, de még
10 százalék hiányzik ahhoz, hogy a bérek elérjék a csökkentés előtti szintet. (MTI)

Támogatás jár a szőlőmustért
Az idén is 500 ezer eurónak megfelelő támogatás jár a borászati termékek alkoholtartalmának növeléséhez szükséges must előállításához. A korábbi rendeletet módosító új szabályból ugyanakkor kimaradt az a lehetőség, hogy többletigény esetén az 500 ezer eurón felüli összeg a következő borpiaci év keretéből fizethető ki. (MTI)

Légicéget alapít Szerbia
Szerbia közlekedési és energetikai minisztériuma hétfőn tendert írt ki egy új légiközlekedési vállalat alapítására – közölték belgrádi és szarajevói források. A pályázaton olyan légitársaságok és pénzügyi befektetők vehetnek részt, amelyeknek legalább öt százalékos részesedésük van légi közlekedési vállalkozásokban, tanúsítaniuk kell továbbá, hogy 2010-ben több mint 1,5 millió utast szállítottak, és konszolidált mérlegük meghaladta a 200 millió eurót. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.