Röviden

MN
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerb segély Koszovóba
Belgrád. Továbbra sem haladhatnak át az élelmiszerrel és egyéb közszükségleti cikkekkel megrakott teherkocsik az észak-koszovói Jarinje és Brnjak határátkelőkön, ahol a KFOR egységei csak a személykocsik továbbhaladását engedélyezik. Belgrádban bejelentették, hogy Szerbia ma 75 tonna élelmiszerszállítmányt indít útnak az észak-koszovói szerb lakosság megsegítésére. (MTI)

Orosz szűrőprogram
Moszkva. A szélsőséges internetes tartalmakat kereső program kifejlesztésén dolgoznak Oroszországban a Szövetségi Távközlési Felügyelet megbízásából – jelentette be Oleg Duhovnyickij távközlési miniszterhelyettes. Külön felszólította a sajtót: senkinek eszébe se jusson, hogy előbb a szélsőségességet vesszük célba, aztán majd a szólásszabadságot. „Nem, és még egyszer nem, az alkotmány 29. cikkelye kimondja, hogy Oroszországban nincs és nem lesz cenzúra” – mondta a miniszterhelyettes. (MTI)

Sikertelen térfoglalások
Madrid. A spanyol fővárosban a hatóságok ismét eltávolították a Puerta del Solón és a Prado sétányon megint tábort verő úgynevezett „felháborodottakat”. A rendőrségi akció elleni tiltakozásul a Május 15. Mozgalom és társszervezetei estére újabb megmozdulásokat hirdettek meg az interneten, de a rendőrség továbbra is megakadályozta, hogy új helyeken verjenek tábort, hiába járták be az egész belvárost kedd éjjel. (S. T.)

Új vezető
Budapest. Zákonyi Botond személyében kisebbségpolitikai szakértő, volt brüsszeli diplomata vette át a héten a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezetését; mint az MTI-nek kedden elmondta, a magyar külpolitikai szakembergárda rendszeres továbbképzésével tervezi bővíteni az intézmény tevékenységét. A 41 éves, történész végzettségű, nemzet- és szomszédságpolitikával foglalkozó kutató az MKI igazgatói székében Magyarics Tamás amerikanisztikaprofesszort váltja, aki ősztől Magyarország írországi nagykövete lesz. (MTI)

Noriega hazatér Párizs. Franciaország kiadja
Panamának az ország egykori katonai vezetőjét, Manuel Noriegát. A nyolcvanas években a csatornának otthont adó országban uralkodó Amerika-barát rezsim első embere húsz évet töltött egy amerikai börtönben kábítószer-kereskedelemért, majd tavaly adták ki Franciaországnak, ahol pénzmosásért hét évet kapott. Panama emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja a volt diktátort. Manuel Noriega egy hónapon belül fellebbezhet, de ügyvédei már korábban jelezték, védencük haza kíván térni. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.