Sárga csekkes erőszak

2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ssaját bajaival van az EU jelenleg elfoglalva, örülnek, hogy nem kell bennünket is eurómilliárdokkal istápolni, mint a görögöket. A bankadó, multikra kivetett különadó és egyéb elhajlások megtorlatlanul maradnak, a renitens magyar kormányt a kirekesztő sakálkórusokon kívül nem érte retorzió. De vajon az állampolgárok is elmondhatják-e ezt? Már az is elég nagy rendbontás volt egyes, baloldalra beágyazódott multinacionális körök szemében, hogy a magyarok elsöprő többségben a jobbközép pártszövetségre adták voksaikat. Ezt tetézte, hogy a polgári kabinet nem átall kormányozni, s nem lesi kiscsoportos óvodásként a mindent elfuseráló neoliberális álelit ukázait. Tekintettel azonban arra, hogy egy politikai vezetésen nem lehet mindenért elverni a port, a lakosság szívatása az a terep, amelyen korlátlan lehetőségek nyílnak számukra.
Egymás után zuhognak ránk a gáz- az áramszolgáltatók, a kábeltelevízió, a telefontársaságok számlái, és mindnek egy közös tulajdonsága van. Mintha csak egyetlen központból küldenék, egyre korábban érkeznek. Mind kevesebb idő áll rendelkezésünkre, hogy a postán leszurkoljuk a követelt összegeket. Egy-két éve még hetekkel a befizetési határidő előtt megkapta a halandó a csekket, ma már csak pár nappal előtte. Ha késik valaki egy-két napot, nincs kegyelem. Régebben legalább kéthetes csúszás után jött a dorgáló, majd fenyegető levél, manapság küldik néhány napon belül. Az embernek olyan érzése támad, hogy ha nem törölték volna el a pallosjogot, tán a fő- és jószágvesztést is kirónák a delikvensekre. Természetesen a sürgetés költségét is mi álljuk. Aki volt olyan rest, és nem fizette be a cechet rögtön, lássa csak kárát lustálkodásának vagy – ami még nagyobb bűn! – szegénységének. További közös ismérv: nemcsak nőnek a díjak, de legtöbben semmilyen információt nem nyújtanak, mi okból. Milyen jogszabályi felhatalmazás alapján emeli hónapról hónapra a befizetendő összegeket egy kábeltévé-társaság vagy energiaszolgáltató? Miért nem érdemesítik az előfizetőket arra, hogy közöljék velük a drágítás indokait? Amire törvény is kötelezi őket. És mire föl küldenek zaklató telefonüzeneteket, SMS-eket, leveleket, amikor már rég be van fizetve a pénz? Hiszen bele kellene számítaniuk, hogy a postán is egy darabig kezelik a küldeményt. Feltehetőleg a Bajnai Gordon regnálása alatt meghozott őrült rendelet lebeg a szemük előtt, miszerint nem az számít határidő-teljesítésnek, hogy valaki mikor adja fel a pénzt, hanem az, hogy mikor ér oda. Vagyis a lakosságnak kell tartania a hátát a postai átfutás miatt is.
Az lesz a szép új világ, ha már akkor fizetnünk kell, amikor még ki sem küldték a sárga csekket. Sőt, a szolgáltatást sem kapjuk. És az lesz a menő az új falanszterben, ha az emberek csak tejelnek a bevásárlóközpontokban, árut nem is kérnek cserébe. Ha így megy tovább a multikényeztetés, a végén a bank automatikusan jó előre utalja a szupermarketeknek, szolgáltatóknak a pénzünket. Ebben a tökéletes rendszerben előbb-utóbb emberre sem lenne szükség. Kiiktatandó koloncokká válnánk a zavartalan multinacionális pénzcsapolás tengerében. És azt is megtudhatjuk, miért vagyunk elő-fizetők. Mert előbb fizetnünk kell, s csak utána találgathatjuk a pénzleszívás okát. Vagy már az is rendbontásnak minősül? Netán az bosszantja őket, hogy bár az eladósodottak és végrehajtással, kilakoltatással fenyegetettek száma iszonyúan magas – még mindig szemtelenül sokan bírják fizetni a rezsiköltségeket? Úgy érzik emiatt: valamit rosszul csináltak? Nem lenne itt, e zaklatások kapcsán valami teendője a fogyasztóvédelemnek? Már ha nem úgy értelmezik saját hivataluk létalapját, hogy azért fogyasztóvédők, mert a fogyasztóktól kell védeniük a multikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.