Schmitt Pál a kolozsvári napokon

2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmitt Pál lesz a II. Kolozsvári magyar napok díszvendége. A köztársasági elnök augusztus 21-én, vasárnap látogat a kincsesvárosba, ahol megkoszorúzza Márton Áron római katolikus püspök szobrát, majd beszédet mond a 100 Tagú Cigányzenekar fellépése előtt. Az egy hétig tartó rendezvénysorozatot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szervezi közösen a történelmi magyar egyházakkal és a civil szervezetekkel.
A vasárnap este a Kolozsvári Állami Magyar Színházban tartott megnyitón Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke élesen bírálta a magyar közösséget sértő kolozsvári táblaügyeket, a Házsongárdi temető síremlékeinek rombolását, a helyi református Kétágú templom körüli illegális építkezést, valamint a Verespatakra tervezett ciántechnológiás bányatervet. „Ez nem Európa, hanem Európa tagadása. Nem lehet békesség ott, ahol nincsen igazság és jogosság” – jelentette ki az EMNT elnöke, aki a szisztematikus betelepítésekre utalva Erdély gyarmatosított fővárosának nevezte Kolozsvárt. „Erdély nem a románoké. Hanem a románoké, a magyaroké és mindazoké, akik lakják Erdélyt” – szögezte le Tőkés.
Kelemen Hunor kulturális miniszter, az RMDSZ elnöke levélben üdvözölte a kolozsvári magyarokat, akik a politikus szerint nem akarnak mást, mint identitásukat és kultúrájukat megőrizni, gyarapítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.