Sikeresebbek a balkezes politikusok?

A világot régóta foglalkoztatja a rejtély, hogy bizonyos emberek miért éppen a bal kezüket használják, s még inkább az, hogy miért oly sikeresek a balkezesek. Egyebek közt a makedón Nagy Sándort, a római Julius Caesart vagy a korzikai Bonaparte Napóleont szokták emlegetni. Három éve az amerikaiak is két balkezes, a republikánus John McCain és a demokrata Barack Obama közül választhattak. A The Washington Post ennek kapcsán fel is tette a kérdést: vajon azért volt olyan sok balkezes elnök, mert jobb a problémamegoldó képességük?

2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hat olyan elnök – Harry Truman, Gerald Ford, Ronald Reagan, az idősebbik George H. Bush, Bill Clinton, és három éve már Barack Obama – irányította a második világháború óta az Egyesült Államokat, aki elsősorban a bal kezét használta. De négy alelnök vagy vereséget szenvedett jelölt sem a jobb kezével volt ügyesebb. Az amerikai sajtót már csak azért is érdekli a kérdés, mert tudomása szerint az Egyesült Államokban a lakosság legfeljebb 12 százaléka balkezes, ezért feltűnő, hogy az eltelt évtizedekben ehhez képest milyen nagy arányban képviseltetik magukat a politikai életben.
Az ötvenes évek előtt is bevett szokás volt a világ szinte mindegyik iskolájában, hogy a jobb kéz használatára szoktatták a balkezeseket, de mivel nekik az a kezük használata volt a természetes, ezért sokan ellenálltak, és amint tehették, ismét a nekik jobb kezüket használták. Ez a rossz tanári beidegződés sok gyerekben, későbbi politikusban megerősítette a kitartást és az állhatatosságot, és ezt a tulajdonságukat a közéletben kiválóan fel tudták használni, mert ez a sikeres politika kulcsa – hangsúlyozta a The Washington Post.
Persze nemcsak az Egyesült Államok kiváltsága a sok balkezes politikus, hiszen ezt a tábort erősíti a venezuelai Hugo Chávez elnök s a jelenlegi orosz kormányfő, Vlagyimir Putyin is. E sorba tartozik Oszama bin Laden, sőt a néhai brit miniszterelnök Winston Churchill esküdt ellensége, Adolf Hitler is. A balkezesek listáján több híresség is van, hogy csak Leonardo da Vincit, Michelangelót, Albert Einsteint, Charlie Chaplint, Marilyn Monroe-t említsük a sok közül.
Az orvostudomány négy éve valamivel közelebb jutott a magyarázathoz, mert az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja felfedezte az LRRTM1 nevű gént, amelyik fontos szerepet játszik az agyféltekék működésének ellenőrzésében. Ez a fontos gén a rendszerint a bal agyféltekében található beszéd- és érzelmi központot ellenőrzi. Viszonylag régi orvosi tapasztalat, hogy a balkezesség az anyaméhben dől el, mert amelyik keze a magzatnak közelebb van a szájához, nagy valószínűséggel azt a kezét fogja használni egész életében. A vizsgálatok minden bizonnyal fel fognak gyorsulni, a két éve elvégzett felmérésekből kiderült, hogy nem 10, hanem 14 százalék a világon a balkezesek aránya. Ez a BBC szerint akár a 25 százalékot is elérhetné, ha nem lennének még létező társadalmi akadályok, leginkább Ázsiában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.