Snittek zongorával

Tölgyesi Gábor
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este Mérei Adolf 1915-ös alkotásával, a Simon Judittal kezdődött meg a kiállítás némafilmes programja. A főszerepben a Nemzeti Színház olyan híres művészei voltak láthatók, mint Somlay Artúr vagy Rátkai Márton. A Kiss József balladájából írt, majd egy órás, német inzertekkel (magyarázószöveg-betétekkel) ellátott sötét hangulatú film egy ószeres lányának tragédiáját meséli el, akit a snájdig földbirtokos elcsábít, majd elhagy. E szerelem gyümölcsét Judit megöli, későbbi, boldognak ígérkező házasságának gyermekei azonban sorban meghalnak. A moziélményt Darvas Kristóf zongorajátéka fokozta: a jelenetekre jellemző dallamok megidézésével, illetve improvizálásával. A szintén csütörtök este vetített, Janovics Jenő által 1917-ben készített film, Az utolsó éjszaka bemutatója mellett még tíz magyar némafilm lesz látható a kiállításhoz kapcsolódóan. Augusztus 18-án mutatják be Garas Márton egykor botrányt kavaró, erotikus regényből készült művét, a Három hetet Fedák Sárival a főszerepben. Szeptember 1-jén Az utolsó hajnal után Korda Sándor 1918-as Jókai Mór-adaptációja, Az arany ember kerül a filmvászonra, Beregi Oszkár, Rajnay Gábor, Lenkeffy Ica, Makay Margit és Berky Lili főszereplésével. Az utolsó film szeptember 22-én Balogh Béla Kálmán Imre operettje alapján készült 1917-es Az obsitosa lesz. A teljes program a Műcsarnok honlapján megtalálható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.