Sugárfertőzés ért négy indiai munkást

Négy munkás megsérült tegnap, amikor kiégett fűtőanyagokat emeltek ki az indiai Kakrapur atomerőműben. Enyhe sugárfertőzéssel vitték őket kórházba. Japánban kordonokkal kerítették körbe a két megrongálódott fukusimai reaktor közti területet, mert ultramagas – egyórányi sugárzással is halált okozó – a radioaktivitás mértéke.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb radioaktív sugárzással járó baleset történt tegnap egy nyugat-indiai atomerőműben, négy munkás enyhe sugármérgezést kapott – jelentette a távirati iroda. A munkások éppen a kiégett fűtőanyagot emelték ki a Gudzsara szövetségi állambeli Kakrapur erőmű reaktorából, amikor az elméletileg zárt rendszerből radioaktív anyag került a környezetbe. A munkásokat ért sugárzás meghaladta a maximálisan megengedhető mértéket, ezért az erőmű kórházában megfigyelés alá helyezték őket. A szakembereket kilencven millisievert sugárzás érte, miközben egy egész testet érő röntgenfelvétel készítésekor a sugárzás szintje csupán hatvan millisievert.
A balesetért az irányítóterem két alkalmazottja a felelős, őket áthelyezték ebből a munkakörből. Japánban lezárta tegnap a fukusimai erőmű megrongálódott egyes és kettes reaktorai közötti területet a létesítményt üzemeltető Tepco cég, miután a márciusi földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett nukleáris baleset óta a legmagasabb radioaktivitást észlelték – jelentette a CNN. Az ultra- magas – óránkénti több mint 10 sievert nagyságú – sugárzási értékeket az atomerőmű szellőzésért felelős tornya aljánál regisztrálták – közölte Naoki Tsunoda, a Tepco szóvivője. Elmondta, a hétfői mérések után azonnal kordonnal kerítették el a területet és a cég szakemberei megpróbálják kideríteni, miért emelkedett ilyen magasra a sugárzás szintje. Akár hatvanpercnyi, ekkora mértékű radioaktivitásban eltöltött idő is heteken belül halált okoz a sugárdózis elszenvedőjének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.