Svéd lecke, izlandi gyufa

Labdarúgó-válogatottunk a Puskás-stadionban tegnap magabiztosan, 4-0-ra legyőzte Izlandot. Ebből persze meszszemenő következtetést nem kell levonni a svédek ellen három hét múlva esedékes Eb-selejtezőre nézve, de legalább jó hangulatban készülhetünk a fontos tétmeccsre.

2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan gyülekeztek a nézők a Kárpát-medencei skandináv nyárban; velük együtt abban reménykedtünk, hogy legfeljebb a lelátón fogunk fázni. A vártnál talán így is többen, úgy hét-nyolcezren összegyűltek a svédek elleni felkészülést szolgáló mérkőzésre. Főnöke, a szakmai igazgató Leo Beenhakker társaságában ott volt a VIP-páholyban az Újpest frissen kinevezett vezetőedzője, Zoran Szpisljak is, majd kisvártatva elődje, Mészöly Géza szintén helyet foglalt. Az izlandiak nem kerítettek ekkora jelentőséget a találkozónak, a szigetországból egyetlen újságíró sem érkezett Budapestre.
A Puskás-stadionban a szakemberek közül persze Egervári Sándor volt a középpontban. A szövetségi kapitány kényszerből alaposan felforgatott kezdőtizenegyet küldött pályára. Juhász és Vanczák eltiltás miatt nem szerepelhet majd a szeptember 2-i Európa-bajnoki selejtezőn, tegnap ők ezért maradtak ki, Gera Zoltán, Lázár Pál, Szabics Imre és Németh Krisztián pedig sérülés miatt nem játszhatott. Így kerülhetett a csapatba középhátvédként és újoncként Korcsmár Zsolt, továbbá számára szokatlan poszton, jobbhátvédként Varga József. A válogatott ezeket figyelembe véve így állt fel: Bogdán – Varga, Lipták, Korcsmár, Laczkó – Elek, Vadócz – Koman, Hajnal, Dzsudzsák – Rudolf.
Az első melegséget hozó jelenetre a 8. percig kellett várni, ekkor Koman Vladimir ugratta ki – lesgyanús helyzetben – Rudolf Gergelyt, aki azonban gyengén emelte át a labdát Magnússon fölött, így a kapus a gólvonal előtt elérte a játékszert. A folytatásban is Rudolf és különösen Koman futballozott lelkesen válogatottunkban. Utóbbi a jobb szélről indulva is szervezte a játékot, s noha olykor hiba is csúszott a megoldásaiba, a 32. percben futtából szép lövést ragasztott az izlandi kapu jobb alsó sarkába. Igazságosnak mondhatjuk, hogy az első félidő legvégén Rudolf növelte 2-0-ra a magyar előnyt.
S a többiek? Bogdánnak nem volt dolga, Varga ügyes labdarúgó, de kereste a helyét, a középhátvédeket olykor zavarba hozták az izlandiak. Laczkó magabiztosan, Vadócz és Elek feltűnés nélkül, Hajnal agilisan, de sok hibával tette a dolgát, Dzsudzsák ellenben egyértelműen csalódást keltett. Az első félidőben egyetlen feljegyezhető megmozdulásaként a balösszekötő helyéről majdnem a lelátóra bikázta labdát – a grundon erre mondanák, hogy mérjük le…
Derűlátóan tekintsük mégis inkább úgy, hogy csak rápihent a góljára. Szünet után – Liptákot Juhász, Vadóczot Priskin váltotta –, az 59. percben Koman tálalt elé kiválóan, még a levegőben volt a labda, de már lehetett sejteni, ebből gól lesz. Dzsudzsák lekezelte a zsugát, s magabiztosan kilőtte a bal alsót. Ezt nagyon tudja.
A 3-0 után már sziporkázott a magyar válogatott, egymást követték helyzetek, a 4-0-s végeredményt Elek állította be a 88. percben. Ám bátorság, azaz botorság lenne levonni azt a következtetést, hogy így lesz a svédek ellen is. A mieink akár a tegnapinál is játszhatnak majd jobban, de az izlandiak csak beszélni tudnak svédül, futballozni nem. Mégse fanyalogjunk, a 4-0-s, magabiztos győzelmet mindenki ellen meg kell becsülni.

Északi sikerek. A velünk azonos Eb-selejtező csoportban levő Moldova 3-2-re kikapott Cipruson, Finnország Hämäläinen és Furuholm találataival Rigában 2-0-ra verte Lettországot, míg a svédek ugyancsak idegenben, Harkovban 1-0-ra legyőzték az ukránokat, a gólt a 90. percben Hysén szerezte.
Tegnapi barátságos válogatott mérkőzéseken: Japán–Koreai Köztársaság 3-0, Kína–Jamaica
1-0, Oroszország–Szerbia 1-0, Azerbajdzsán–Macedónia 0-1, Litvánia–Örményország 3-0, Ciprus– Moldova 3-2, Fehéroroszország– Bulgária 1-0, Elefántcsontpart–Izrael 4-3, Lettország–Finnország
0-2, Norvégia–Csehország 3-0, Albánia–Montenegró 3-2, Ukrajna– Svédország 0-1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.