Szabadságolási gondok a Tescóban

Két dolgozó nem mehet egyszerre szabadságra egy osztályon a Tesco áruházaiban – derült ki a multinacionális vállalat egyik úgynevezett Hardlines Managerének lapunk birtokába jutott leveléből. Mindez alátámasztani látszik azt a régi, Tescóval szemben megfogalmazott szakszervezeti kifogást, hogy a profit érdekében a vállalat szándékosan a szükséges létszám alatt végezteti a munkát.

Bákonyi Ádám
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapunk birtokába jutott dokumentumban a menedzser azt kifogásolja, hogy az úgynevezett nonfood, azaz műszaki, ruházati, barkácstermék osztály „visszafele fejlődik: nincs leigazítás, alultöltött, rendezetlen”, amit maga is a létszámmal és a szabadságok kiadásával magyaráz. – Kértem júniusban, hogy nézzétek át a nonfood szabitervezőket, ilyen létszámnál egyszerre két dolgozó szabadságra engedése veszélyezteti a működést. Ez megtörtént? Küldjétek át nekem a piramisból az adatokat a HRM segítségével Excelbe exportálva úgy, hogy látható legyen a jóváhagyás dátuma – írta a Hardlines Manager.
A levél alátámasztani látszik azt a régi, Tescóval szemben megfogalmazott szakszervezeti kifogást, hogy a profit érdekében a multinacionális vállalat szándékosan a szükséges létszám alatt végezteti a munkát áruházaiban. A jelenség miatt a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete már 2009-ben tárgyalni akart a cég vezetésével.
– Húsz ember végzi száz ember munkáját, emiatt mindenki gyomorideggel jár be dolgozni – fogalmazott ekkor lapunknak egy tescós dolgozó. Elmondása szerint annyira kevés pénztárost alkalmaztak, hogy egészen más osztályokon dolgozókat kellett beállítani a gépek mögé, akik emiatt viszont saját területükön maradtak el. A helyzet annyira képtelen volt – tette hozzá akkor az üzlet munkatársa –, hogy az átirányításokat kiadó helyi igazgató maga is kész volt akár öltönyben beülni a kassza mögé.
Maguk a Tesco középvezetői is úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy a préshangulat oka a szándékosan előidézett létszámhiány. Lapunk szabadságok kiadásával kapcsolatos megkeresésére a Tesco nem reagált. Korábban azt mondták, áruházaikban jellemzően a kezdő létszámmal folyik a munka, igaz előfordulhat, hogy a fluktuáció miatt ez időszakosan lecsökken, de maximum tíz százalékkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.