Szavak a szabadban

A Millenáris fittyet hány az őszies nyárra: a szervezők minden hétvégén háromnapos szabadtéri programsorozattal várják a látogatókat. A Millenáris-piknik részeként a csütörtök az irodalom, a péntek a tánc, a szombat a zene napja a park területén.

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb kortárs drámákról szólt az irodalmi nap, a Szavak a szabadban, amelynek témája Budapest volt drámaírók szemszögéből. A Garaczi László, Térey János, Poós Zoltán, Háy János és Bartis Attila műveiből készült összeállítás nem mindig ragaszkodott az eredeti témához: sokszor inkább korjelenségeket, mint Budapest-jelenségeket válogatott össze a dramaturg, Lőkös Ildikó, de így is szép keresztmetszetet kaptunk arról, hogyan is gondolkodnak rólunk, városlakókról a drámaírók.
A kép elég lehangoló: elsekélyesedő, de mindenható befolyással rendelkező kereskedelmi média Bartis Attila drámájában, a Plazmában, végletekig megromlott házasság a párkapcsolati témában már-már szakírónak számító Háy János tollából, vagy a 2006. augusztus 20-i vihar eseményeinek megrázó feldolgozása Térey János Asztalizene című munkájából. Vigaszul csak az szolgálhat, hogy majdnem minden szerző belecsempészett valamennyi humort a hervasztó témákba, s a három fiatal színész, Bartsch Kata, Herczeg Tamás és Szilágyi Kata, igyekezett is élni ezekkel a lehetőségekkel. A néhány jól megválasztott dalbetéttel együtt végül mégiscsak kerek egész, figyelemfelkeltő lett ez a kis összeállítás, kiváló kedvcsináló a kortárs drámákhoz.
A programfüzet ígérete szerint a Millenáris-piknik többi rendezvénye is hasonlóan könnyedre hangszerelt. Ezen a héten slam poetry szerepel az irodalmi étlapon, pénteken a következő Tánc a parkban program alkalmával indiai táncokat tanulhatnak a látogatók, szombaton pedig az elektronikus zenéé a főszerep többek között egy francia vendégművész, Remain közreműködésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.