Székelyek a csúcson

Kilenc kezdő alpinistával jutott fel a Mont Blanc 4810 méteres hegycsúcsára két profi székelyföldi hegymászó. A világ több kontinensének tetejére feljutott sepsiszentgyörgyi Tulit Zsombor által kezdeményezett expedíció célja a hegyek iránt vonzódó amatőrök támogatása.

2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb sikeres expedíciót vitt véghez a Székelyföld egyik legismertebb hegymászója, a merész, de nem vakmerő vállalkozásairól elhíresült Tulit Zsombor. A sepsiszentgyörgyi alpinista szerda délelőtt egy hegyi mentő és kilenc kezdő társaságában feljutott a Mont Blanc 4810 méteres hegycsúcsára. A Nyugat-Európa tetejének számító, fehér hegynek vagy a fehér hölgynek is nevezett magaslat meghódítását célzó kalandtúrát Tulit néhány hónappal ezelőtt hirdette meg a hegyek iránt vonzódó, de magashegyi tapasztalattal még nem bíró kezdőknek, akik nagyon szeretnének feljutni a Mont Blanc-ra, de megfelelő felszerelés és tapasztalt kísérő nélkül erre nincs lehetőségük.
Az akcióra egészséges életmódot folytató, mozgást kedvelő, hegyet szívesen járó felnőtteket vártak, akik részt vettek már legalább két-három napos hegyi túrán a romániai Kárpátokban, és megfordultak 2000 méter fölött. Vállalkozó szellemű amatőrökben nem volt hiány, hiszen a közös túrák részeként végrehajtott, a fizikai és lelki állóképességet felmérő próbákra 59-en jelentkeztek. A terepen végzett válogatás sziklamászást, kötélmanővereket, kötélen való rappelezést, több, a romániai Bucsecs- és Csukás-hegységben, a Királykőn és a Nagykőhavason megejtett egynapos túrát, a Fogarasi-havasokban folytatott sátras kirándulást foglalt magában, továbbá következett a hóban felkészülés, elsajátították a jégcsákány használatát, a jéghasadékból való mentést. „Fel kellett mérnünk, ki mennyire csapatember, mennyire helyezi előtérbe a saját érdekeit, vagy ki az, aki vezetni tud egy kötélpárost. Megpróbáltuk kiszűrni azokat, akik nem hallgatnak egy parancsszóra, az önfejű, kezelhetetlen személyeket, hiszen valamennyiünk számára veszélyes, ha egy hozzá nem értővel köti össze magát” – nyilatkozta a kilencnapos túra előtt Tulit Zsombor. A sepsiszentgyörgyi Alpin Sport Egyesület vezetője végül kilenc székelyföldi fiatalt – köztük két nőt – választott ki a Mont Blanc kezdőknek 2011 expedícióra, amely augusztus 12-én kezdődött. A csapat tagjai közül tegnap valamennyien feljutottak a csúcsra, és épségben le is indultak a 3835 méteres magasságban lévő Gouter menedékházhoz.
Tulit Zsombor egy kudarccal végződött csúcskísérlet után vágott neki amatőrökkel a Mont Blancnak, áprilisban ugyanis három profi társával nem sikerült megmásznia a Himalája 8201 méter magas Cso Oju csúcsát. Ez azonban nem keserítette el a székely hegymászót, aki 2001-ben a fejébe vette, hogy meghódítja a világ hét kontinensének hét legmagasabb csúcsát. Ezek közül már sikerült feljutnia a dél-amerikai Aconcaguára, Észak-Amerikában a McKinley-re, Európában az Elbruszra és a Mont Blanc-ra, az Antarktiszon a Mont Vinsonra, Afrikában pedig a Kilimandzsáróra. Sikerességét elsősorban alapelvének köszönheti, miszerint „vannak vakmerő hegymászók, vannak öreg hegymászók, de vakmerő öreg hegymászók nincsenek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.