Szépség, erő és veszély a világban

Mától vasárnapig hetedik alkalommal rendezik meg az országos természetfilm-fesztivált Pusztaszeren, ahol kilencvenöt alkotás mutatja be a mézelő méhektől kezdve a székelyföldi tőzeglápig a természet erejét és szépségét, mindehhez az ember viszonyulását. A kora délelőttől késő estig tartó filmvetítéseket ökonapok és lovas kocsis kirándulások kísérik. A programok ingyenesek.

Tölgyesi Gábor
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy évszak, hat kontinens, az ég, a föld és a vizek birodalma – néhány perces etűdökkel és hosszabb dokumentumfilmekkel bemutatva. Hiánypótló szándékkal 2005-ben hívták életre az országos természetfilm-fesztivált, amely az egyetlen ilyen jellegű, hazai rendezésű programsorozat. Természetfilmeseink azóta minden év augusztusában a vizes élőhelyeiről híres kisközségben, Pusztaszeren gyűlnek össze legújabb alkotásaikkal.
Most hétvégén sok határon túli rendező filmje is látható lesz a fesztiválon, a Kárpát-medence alig ismert természeti szépségeit is felfedezhetik a nézők. A kilencvenöt filmből álló versenyprogramban az amatőr és a profi alkotók külön versenyeznek, közülük kerülnek ki az egymillió forint összdíjazású rendezvény nyertesei. (A műfaj nehéz helyzetére jellemző, hogy a díjakat főként maguk a résztvevők adták össze.) A Kormos Ildikó rendező vezette ötfős szakmai zsűri a Növények és állatok élete, A világ tájai, Etűdök, Vadászkultúra, Életmód és környezetvédelem kategóriákban hirdet győzteseket a több mint huszonegy órányi filmes mustrát követően. A zsűri nyilvános, interaktív értékelést vasárnap délelőtt tart.
A filmvetítések helyszínén ökogazdák kóstoltatják termékeiket, az ökogazdálkodásról előadások is hallhatók lesznek. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága pedig szakvezetéssel ellátott lovas kocsis kirándulásokat szervez péntek és szombat délután a Pusztaszer határában található, fokozottan védett Büdös-székhez.
A fesztivál hírei, programjai, kedvcsináló filmrészletek a www.pusztaszer.hu honlapon, továbbá a fesztivál Facebook-oldalán, www.facebook.com/naturfilmfest címen találhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.