Szerencsére ez nem bajnokság

Deák Zsigmond
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg így áll a Vasas labdarúgócsapata: három mérkőzés, három vereség, 3-11-es gólkülönbség, 16., utolsó hely az NB I-ben. Mégis ünnepelne, persze nem ezt az eredménysort, hanem a klub századik születésnapját, amelyet a márciusi alapításhoz kötve már megültek, de az igazi durranás holnapra marad. Ekkor érkezik ugyanis Budapestre az AS Roma, hogy este negyed kilenctől (tv: m1) a Puskás-stadionban gálázzon egyet a piros-kékekkel. Most jöhetnénk azzal, hogy az itáliai sztárgárda kerete közel negyvenszer annyit ér, mint az angyalföldieké (173,8 és 4,575 millió euró), s utóbbi tételt még a római játékosok átlagértéke is meghaladja majd egymillióval (5,43), de ezt eddig is tudtuk-sejtettük. S itt valóban az a helyzet, mint az argentin válogatott, a Real Madrid vagy a Milan közelmúltbeli magyarországi látogatásaikor, hogy sokkal inkább az ellenfél számít, mintsem az aktuális házigazda.
Erdős Lászlónak, a Vasas ügyvezetőjének e korábbi gálamérkőzések egyike-másika kapcsán már akadt szervezési tapasztalata, így több szempontból is illetékesnek számít. Tegnap érdeklődésünkre elmondta, hogy elővételben már elkelt hét-nyolcezer jegy (a stadion alsó karéjába legfeljebb 22-23 ezren férnek be), s nem csak a legolcsóbb, 3800 forintos fajtából. A pénztárak a mérkőzés napján is kinyitnak délelőtt 11-től. A 20.15-ös kezdés előtt már 19 órától indulnak a programok, egy médiacsapat játszik egy zenészgárdával, köszöntik az elmúlt száz esztendő vasasos futball-legendáit; a Himnuszt pedig Vastag Csaba énekli majd.
A dél-tiroli edzőtáborozáson túljutott Farkasok állítólag a legjobb összeállításukban érkeznek holnap reggel (s távoznak közvetlenül a meccs után). Tehát itt lesz a világbajnok csapatkapitány, Francesco Totti, két további olasz vb-győztes, Simone Perotta és Daniele de Rossi, a brazil válogatott Juan és Cicinho, a BL-győztes Barcelonától most igazolt, apai ágon szerb származású spanyol Bojan Krkic, esetleg az Ajaxtól érkezett tavaly vb-ezüstérmes holland kapus, Maarten Stekelenburg. (A montenegrói kiválóság, Marko Vucsinics viszont tegnap a Juventushoz igazolt, a torinóiak 15 millió eurót fizettek érte.) Mivel az olasz bajnokság csak augusztus utolsó hétvégéjén kezdődik, a Romának ez a gála nem a Serie A, hanem a tíz nappal közelebbi Európa-liga-szereplés szempontjából lehet fontosabb felkészülési állomás.
A fiúk győzni akarnak! – ez a szlogenje a Vasas futballklub hivatalos honlapjának, de holnap egyrészt az akarat vélhetőleg kevés lesz, főképp, hogy még a hazai NB I-ben sem sikerült egyszer sem nyerni, másrészt ezúttal inkább a szórakoz(tat)ás a cél, nincs eredménykényszer. Erdős László mindenesetre így fogalmazott: „Ez a gálameccs egy külön kis sziget, nincs köze a bajnoki szerepléshez, az egész ország közös fociünnepe lehet. Csütörtöktől aztán visszatérhetünk a másik fejezetre, az NB I-re.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.