Szíriai többpártrendszer?

Hírösszefoglaló
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendelettel engedélyezte Bassár el-Aszad államfő a többpártrendszer bevezetését Szíriában, teljesítve ezzel a hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések egyik legfőbb követelését, adta hírül a SANA állami hírügynökség. A rendelet rögzíti a pártalapítás feltételeit és a politikai csoportok funkcióit, valamint „az állam és a társadalom vezetőjének” státusát. Az új pártoknak tisztelniük kell az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, nem szerveződhetnek vallási vagy törzsi alapon, és nem lehetnek külföldi szervezet vagy párt szíriai alszervezetei. A tüntetők az ajánlatot elutasították, mondván, az elnök ezzel csak a hamai véres eseményekről akarja elterelni a figyelmet. Nagyon kevés információhoz lehet hozzájutni a városban történtekről. Az bizonyosan tudható, hogy tankok vonultak be Hamába, a helyiek azt mondták a BBC-nek, a város olyan, mint egy harcmező, mintegy 150 ember halt meg a katonaság támadásai során. A tiltakozókhoz csatlakozott Alain Juppé francia külügyminiszter is, aki szerint a szíriai hatalom felajánlása nem vehető komolyan. „A jelenlegi helyzetben többpártrendszerről beszélni szinte sértő” – mondta Juppé. Más források szerint a hadsereg Homsz városában is harcban áll, az előző éjszaka 29 embert tartóztattak le.
Az ENSZ BT által egy nappal korábban megfogalmazott felhívást üdvözölte tegnap Oroszország. Ez a dokumentum felszólít a külső beavatkozás elkerülésére. „Moszkvának meggyőződése, hogy a rendezést maguknak a szíriaiaknak kell megtalálniuk, külső beavatkozás nélkül, párbeszéd alapján, mert ez a válság megoldásához vezető egyetlen út” – olvasható az orosz külügyi tárca honlapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.