Tadics: szerb nem a háborúra

A koszovói válság békés megoldására szólít fel a szerb szkupstina a szombaton este elfogadott nyilatkozatával, amelyben az előállt helyzetért Pristinát teszi felelőssé. A feszültséget szerintük a koszovói kormányzat lépése okozta azzal, hogy kommandósokkal megpróbálta elfoglalni Jarinje és Brnjak átkelőket.

Sebestyén Imre
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamenti vita több mint tíz órán át tartott, végül a 250 tagú testület 181 a szavazattal fogadta el. A kormánykoalíció pártjai mellett a deklarációra voksolt az ellenzéki Szerb Haladó Párt, de a Seselj-féle Szerb Radikális Párt is. A Vojiszlav Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párt és a Liberális Demokrata Párt nem szavazott rá, ugyancsak ellenezte a szkupstina egyetlen albán képviselője is. A Vajdasági Magyar Szövetség négy képviselője tartózkodott. A szavazásban 207-en vettek részt.
A koszovói szerbség üdvözölte a parlamenti nyilatkozatot, s konkrét eredményeket vár tőle, ám világosabb üzenetet vártak volna el, hogy a deklaráció nyomán milyen lépéseket kíván megtenni a szerb kormány. A koszovói helyi szerb vezetők hangoztatják: remélik, hogy Szerbia egységesen melléjük áll.
Borisz Tadics szerb elnök a parlamenti szavazást megelőzően beszédet mondott a képviselőknek, s egyértelművé tette, hogy Szerbia nem fog hadat viselni. Mi a béke országa vagyunk, s ez a legerősebb érvünk, mondta. – A demokratikus Szerbia a békét kívánja építeni a Nyugat-Balkán térségében, különösen a déli tartományban (Koszovóra utalt), mert politikánk a béke politikája és az is marad – tette hozzá. Megismételte azonban, hogy Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, a tartomány problémáit pedig az ottani albánsággal való párbeszéd útján oldja meg. Bírálta a nemzetközi közösség több tagját, hogy bátorították Pristinát erre a lépésre. Ha igaznak bizonyul az EULEX vezetőjének nyilatkozata, amely szerint a nemzetközi misszió tiszteletben tartja a koszovói alkotmányt, akkor az EULEX túllépett mandátumán – mondta a szerb államfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.