Tankönyv a székelyekről

Munkatársunktól
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őszre várható Romániában a VI–VII. osztályos diákoknak szánt, a székelység történetét bemutató tankönyv. Az új román oktatási törvény szerint a napi tananyag egynegyede a helyi tanrend szerint alakítható, így a pedagógusok felvállalhatják, hogy a Székelyföldön a székelység története legyen az egyik ilyen tananyag. A Székelyhon.ro erdélyi hírportál által idézett Hermann Gusztáv Mihály történész szerint a kiadvány a székelység teljes történetét – a letelepedés előtti időktől napjainkig – tárgyalja, és az anyagot két éven át heti egy órában tanulhatják majd a diákok. A könyv nem a hagyományos értelemben vett tankönyv formáját ölti majd, inkább olvasókönyv lesz, melyet helyenként információs ablakokkal egészítünk ki – tette hozzá Hermann Gusztáv Mihály. A tankönyv teljes szövegét ugyan még nem, de tartalomjegyzékét már szemrevételezték a történelem szakos pedagógusok, ugyanakkor a szerkesztéssel kapcsolatban Egyed Ákos és Pál Antal Sándor akadémikusok, valamint erdélyi közéleti és egyházi személyiségek is megfogalmazták javaslataikat, melyeket a lehetőségekhez mérten a szerkesztők bele is építettek az anyagba. Kápolnási Zsolt, a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola történelem szakos tanára jónak tartja a kezdeményezést, véleménye szerint azonban nagy áttörést az jelentene, ha a tantárgyat hivatalosan is beiktatnák a tantervbe. – Minden kis lépés számít, viszont ebben az esetben az opcionális tantárgyak elosztása nagymértékben függ a tanintézmények vezetőségétől – tette hozzá a pedagógus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.