Teadélutános ízelítő

Zord Gábor László
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár világszerte sokan megkönnyebbültek a Washingtonból érkező hírek hallatán, az elmúlt hetek-hónapok washingtoni küzdelmei alighanem csak ízelítőül szolgáltak arra nézve, hogy milyen lesz a következő – választási – év az Egyesült Államok politikai színpadán. Az ultrakonzervatív Teadélután mozgalom tavalyi felemelkedését követően most aztán tényleg megmutatta, hogy ha kell, tudják kötni az ebet a karóhoz, és nagy befolyással lehetnek a Republikánus Pártra. Vehemenciájuk jövőre is végigkísérheti a kampányt, amire – tekintettel az elégedetlenkedő lakosságra – az elnöknek és demokratáinak is fel kell készülniük, még akkor is, ha az ellenzék egyelőre nem tudott a számukra igazán veszélyes kihívóval előrukkolni. Addig is, a pártja számára felemás megállapodással a zsebében Barack Obama fellélegezhet egy kicsit, legalább a csütörtökön esedékes 50. születésnapja nem kell hogy nyomott hangulatban teljen egy súlyos vereség miatt, amelyet ezúttal sikerült elkerülnie. A megállapodás alapján ugyanis a kérdés számára legfenyegetőbb aspektusa megnyugtatóan rendeződött: 2012-ben, az elnökválasztási kampány idején nem kell ismét elővenni a kérdést, a felállított mechanizmusok még az idén gondoskodnak arról, hogy a feltételül szabott deficitcsökkentés (konszenzussal vagy anélkül automatikusan, fűnyíróelvszerűen) megtörténjen. Mi több, az elvi lehetősége fennmaradt annak is, hogy a Demokrata Párt baloldala által követelt – most a papírokról lemaradt – adóemelés is napirendre kerüljön „adóreform” címen, olyan eszközként, amely az egyensúlyt hivatott helyre tenni. Az pedig nem árt, ha a tábornak lesz mivel udvarolni a kampány idején.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.