Több változat a járásrendszerre

Két változat is készült a kormány számára a járások újbóli bevezetésével kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet. Az esélyesebb forgatókönyv szerint 2013-tól 160 járás lesz Magyarországon.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információja szerint a kormány szerdai ülésén napirendre került egy, a járásrendszer újbóli bevezetésével kapcsolatos jelentés is. Úgy tudjuk, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) két változat készült: az egyik szerint 160, a másik alapján 220 járás lenne Magyarországon. A kabinet ülésének egyik résztvevője a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy „jelen állás szerint a kormány az első változatot támogatja, így valószínűleg 160, esetleg 180 járást alakítunk majd ki 2013-tól”.
Amint azt szombaton elsőként megírtuk, a KIM tervei szerint ezen járások határai a jövőbeli választókerületek határaihoz igazodnak majd. – Az a célunk, hogy az embereknek egy közös közigazgatási-parlamenti identitása alakuljon ki, amelyben egy járási hivatalhoz tartozom, és azon belül van egy parlamenti képviselőm – mondta lapunknak akkor egy magas rangú kormánytisztviselő. Arról is hírt adtunk, hogy az új önkormányzati törvény koncepciója szerint – amelyet augusztus közepén tárgyal első olvasatban a kabinet – a tervezett járások az államigazgatás bázisai lesznek, míg a megyék fenntartói szerepe megszűnik, és a fejlesztési egységek szerepét töltik be.
A Fidesz és a KDNP kezdeményezésére az Országgyűlés már korábban döntött arról, hogy körülbelül kétszáz főre csökken 2014-től a parlament jelenleg 386 fős létszáma. – Értelemszerűen így várhatóan nem „egy az egyben” fogja lefedni egymást a választási és a járási rendszer, de terveink szerint nagyon közel lesz a kettő egymáshoz – fogalmazott kormányzati forrásunk. Az ezzel kapcsolatos szabályozást az igazságügyi reform „technikai” jellegű részei tartalmazzák majd, amely várhatóan szeptemberben kerül a kormány elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.