Túlhatalom a hallgatói önkormányzatoknál?

Túlzott befolyással rendelkeznek az egyetemi hallgatói önkormányzatok a felsőoktatási intézmények gazdálkodásában, ami lehetőséget ad komoly visszaélésekre. Egyetemi, volt hallgatói önkormányzati vezetők szerint a készülő felsőoktatási törvényben újra kellene gondolni a diákvezetés jogait, feladatait.

Bóka Máté Ciprián
2011. 08. 06. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szegedi diák és oktató szerint a város egyetemének hallgatói önkormányzata az utóbbi időben visszaélt egyetemi és gazdasági befolyásával. Legalábbis erről számolt be a közelmúltban a Hír Televízió Célpont című műsora. A kritikát megfogalmazók úgy látják: a hallgatói önkormányzat (HÖK) vezetését az érdekképviselet helyett a gazdasági előnyök megszerzése motiválja. Pedig nem kevés pénzről van szó, hiszen a diákvezetők milliárdok sorsának alakulásába szólhatnak bele. A riportban példaként hozták fel az egyetemi klubok üzemeltetési jogának odaítélését, az ösztöndíjak elosztásának ügyét. Az egyetem volt bölcsészkari dékánja úgy fogalmazott: csak a felsőoktatási törvény módosításával lehetne visszaállítani a demokratikus állapotokat a szegedi egyetemen.
A harmincezer hallgatóval rendelkező, évi ötvenmilliárd forintból gazdálkodó Pécsi Tudományegyetem (PTE) háza táján eddig nem volt jellemző, hogy a hallgatói önkormányzatok visszaéltek volna hatalmukkal, vagy döntési kompetenciájukat kihasználva sarokba szorították volna a karokat – tudta meg lapunk. A diákok, de volt hallgatói önkormányzati tagok nem is számítanak hasonló gondokra. Bár a 33 százalékos szenátusi képviselet révén az egyetemi hallgatói önkormányzat (EHÖK) itt is komoly, sok egyetemi vezető szerint túlzott és káros befolyással rendelkezik. Árnyalja a képet, hogy sem az egyes karok önkormányzatai, sem az EHÖK nem diszponál olyan hatalmas pénzek felett, mint Szegeden. Mint az egyik, neve elhallgatását kérő korábbi HÖK-tag elmondta, kisebb horderejű ügyekről, nyomásgyakorlásokról tud csak; milliós sikkasztásokról nem. (Bár ez Szegeden is csak gyanúként vetődött fel.) Informátorunk elismerte ugyanakkor, „sok HÖK-elnök akár több mint egy fél évtizeden át dolgozhat a mai átlagkereseteket meghaladó, ráadásul adómentes jövedelemért cserébe”. A hallgatók szerint ezzel sokan vissza is élnek.
Az egyetem vezetése eddig nem került komolyabb összetűzésbe a HÖK-ösökkel. Mint azt Bódis József tavaly megválasztott rektor lapunknak elmondta, a vezetőségváltást követő időszakban minden fontos kérdésben az előző és a jelenlegi EHÖK-vezetéssel is a konszenzus volt a jellemző. – A hallgatói önkormányzat havi bontásban részletes gazdálkodási tervet ad le a gazdasági főigazgatónak, s annak megvalósulását ellenőrzik. Sőt, az egyetem vezetése és a HÖK összehangolja a költségvetését, így a kollégiumok rekonstrukciójához, így közvetve a hallgatók kulturált környezetben való elhelyezéséhez jelentős mértékben hozzájárul a hallgatói önkormányzat.
Bódis József lapunk azt firtató kérdésére, hogy mekkora összeg felett diszponál a HÖK, elmondta: a képzési, tudományos, fenntartói normatíva 1,5 százaléka; a lakhatási támogatás; a kulturális és sporttevékenység finanszírozására kapott normatíva (tankönyv-, jegyzettámogatási, sport- és kulturális normatíva 20 százaléka) illeti meg az önkormányzatot, emellett a hallgatói normatíva összegének 1 százaléka, a kollégiumi térítési díjból származó bevételek 4,75 százaléka; a hallgatók által befizetett különeljárási díjak 90 százaléka; valamint egyéb saját bevételek.
A rektor ugyanakkor a készülő felsőoktatási törvényben újragondolná a diákvezetés kompetenciáit, a képviseleti arány tekintetében pedig egy tól–ig tartományt határozna meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.