Ugráltak az árfolyamok

Bár a budapesti tőzsdeindex tegnap már 17 ezer pont alatt is járt, végül 2,1 százalékos erősödéssel fejezte be a kereskedést. A fellendülést egy, a vártnál kedvezőbb amerikai munkaerő-piaci jelentés hozta meg, amely a többi európai börzét is a pozitív tartományba repítette. A nagyok közül csak a Magyar Telekom gyengült, amely új történelmi mélypontot állított fel.

Munkatársunktól
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugrással nyitott a nap elején a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a szerdai zuhanást követően. Kora délutánra azonban újra lejtőre került a mutató, amely már 17 ezer pont alá is benézett, ám a kedvező tengerentúli makrogazdasági adatok után ismét lendületbe jöttek a befektetők. Az index végül 17 746,91 ponton zárt, ami 2,1 százalékos, vagyis 365,63 pontos erősödésnek felelt meg. E mellé az elmúlt napokban szokásossá vált magas, 29,5 milliárd forintos forgalom párosult.
Feljebb tudott jutni a többi európai börze is. A kontinens nyugati felén 2 és 3 százalék körüli növekményeket regisztráltak, míg régiónkban Varsón kívül szerényebb optimizmust lehetett tapasztalni. Míg utóbbi 4,5 százalékot hízott, addig Prága 0,8, Moszkva pedig 0,5 százalékot tudott javítani.
A legjobb teljesítményt ezúttal az OTP nyújtotta, amelynek árfolyama 6,8 százalékot emelkedett 21,8 milliárd forintos forgalomban. A Mol 2,5 százalékkal került feljebb, miközben papírjai 4,3 milliárd forint értékben cseréltek gazdát. A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők szerint az olajtársaság várhatóan mutatós számokkal rukkol elő a második negyedéves eredmény bemutatásakor. Bár a portál elemzése hozzáteszi: ebben az időszakban a pszichológiának sokkal nagyobb a szerepe a piaci mozgásokban, mint a vállalati híreknek. A Richter stagnált, míg a kisebbik gyógyszergyártó, az Egis 7,8 százalékot zuhant. A Magyar Telekom napközben beállította új történelmi mélypontját 465 forinton, végül azonban 1,4 százalékos eséssel 484 forinton zárt.
Hektikusan mozgott tegnap a hazai fizetőeszköz is a bankközi devizapiacon. A reggeli 268 forint/frank körüli jegyzésről késő délutánra 255 forintra gyengült a svájci valuta. Ugyanekkor egy euró 274 forintot ért, ami megközelítette a reggeli árfolyamot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.