Új jobbikos szavazó

A volt MDF-fel (a párt már a Jólét és Szabadság nevet viseli, JESZ rövidítéssel) már semmilyen kapcsolata nincs Debreczeni Józsefnek, de kész volna politizálni: az „egyeduralmi” törekvéseket mutató Orbán-kormánnyal szemben még a Jobbikkal is összefogna.

Munkatársunktól
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debreczeni József a Hvg.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy rendszeres vendége a Bokros Lajos-féle úgynevezett esztergomi vacsoráknak. A volt pénzügyér és a korábbi MDF-szóvivő, Kerék-Bárczy Szabolcs nevével fémjelzett Szabadság és Reform Intézet akár egy liberális konzervatív párt szellemi, politikai és ideológiai háttérbázisa is lehet majd; Debreczeni szerint igen nagy szükség volna egy ilyen irányultságú pártra, amelyet Bokros vezethetne. A közíró kijelentette, hogy részt venne egy ilyen párt munkájában, mint ahogyan „vészhelyzetben” tavaly is ringbe szállt. – Nem tudom magamat elképzelni tartósan pártpolitikusként, de a Fidesz legyőzése és a parlamentáris demokrácia helyreállítása érdekében mindenképpen vállalnék képviselő-jelöltséget – mondta Debreczeni József.
Bár teljesen irreálisnak tartja az LMP-s Karácsony Gergely elképzelését, amely szerint a három ellenzéki párt összefoghatna a Fidesz legyőzése érdekében, a maga részéről mégis hajlandó volna szavazatával támogatni még egy jobbikos jelöltet is, amennyiben a radikálisok máshol nem indítanak jelöltet a szocialisták, az LMP-sek vagy az egyelőre még nem létező liberális konzervatívok ellen.
Debreczeni József a volt SZDSZ-es Bauer Tamást a „jelenlegi magyar közélet legfontosabb gondolkodójának” tartja, és azt is elmondta, hogy nagyra becsüli Gyurcsány Ferencet. Nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a Demokratikus Chartából kinőjön egy balliberális párt; ha a konzervatív liberális erő nem jönne létre, akkor Debreczeni József a Gyurcsány-féle politikai szervezetben is elvállalná a képviselő-jelöltséget. A közíró úgy véli: a volt kormányfőnek „van annyi híve, amennyivel egy életképes párt élén az Országgyűlésbe be tudna jutni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.